Ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ, ιδίως δε εκείνες που αφορούν τα μακεδονικά προϊόντα και τη δημιουργία της ελεύθερης ζώνης βιομηχανίας και εμπορίου στο στρατόπεδο Γκόνου και του τεχνολογικού πάρκου «Thess Intec» στα ανατολικά της πόλης, εκφράζει η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).
«Πέρα από την ικανοποίηση, σε μεγάλο βαθμό, οριζόντιων αιτημάτων του ΣΕΒΕ για την ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων όπως η σταδιακή μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και της εργασίας, η μείωση της γραφειοκρατίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η βελτίωση του επενδυτικού νόμου, η ενοποίηση των δυνάμεων της εξωστρέφειας και η λήψη άλλων μέτρων για τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, ο ΣΕΒΕ επικεντρώνεται στις ιδιαίτερες αναφορές του Πρωθυπουργού για τη Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη ειδικότερα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η διοίκηση του ΣΕΒΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αναφέρθηκε ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, σε συνεργασία και με τις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος και την υποστήριξή τους με μια μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία, που θα δώσει νέα ώθηση στα προϊόντα της Μακεδονίας στις αγορές του εξωτερικού. «Ένα σημαντικό αίτημα για το οποίο εργάστηκε συστηματικά ο ΣΕΒΕ όλο το διάστημα που προηγήθηκε στην προσπάθειά του να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εξαγωγικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές» τονίζεται.
Ως προς τη δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου αποκλειστικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό στο στρατόπεδο Γκόνου, η διοίκηση του ΣΕΒΕ επισημαίνει: «Πριν από την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (…) ο ΣΕΒΕ είχε καταθέσει πρόταση για ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος, μέσω του οποίου θα ωφεληθούν τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι με το λιμάνι φορείς, όσο και συμπληρωματικοί κλάδοι. Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΕΒΕ, η αναβάθμιση του λιμανιού μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει τη μεταποιητική εξωστρεφή βιομηχανία, η οποία παραδοσιακά βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή μας είναι μάλιστα ιδανική για την τελειοποίηση των πρώτων υλών που παράγονται στην Ανατολή και προωθούνται στις ευρωπαϊκές αγορές, προσδίδοντας τοπικά σημαντική προστιθέμενη αξία. Στο πλαίσιο αυτό, η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την πρόταση και του ΣΕΒΕ, για δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου αποκλειστικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό στο στρατόπεδο Γκόνου, κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη και απασχόληση ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής. Αναμένουμε την άμεση υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας και θέτουμε τον ΣΕΒΕ στη διάθεση της Κυβέρνησης για να εργαστούμε από κοινού για την επίτευξη αυτού του στόχου» σημειώνει η διοίκηση του ΣΕΒΕ.
Σχετικά με το διεθνές πάρκο τεχνολογίας και καινοτομίας «Thess/Intec» στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνεται ότι η δημιουργία του ήταν ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒΕ και των άλλων επιχειρηματικών φορέων της Θεσσαλονίκης, αφού πρόκειται για έργο που μπορεί να συμβάλλει, πέραν της ενίσχυσης της καινοτομίας, παραγωγικότητας και εξωστρέφειας των ημεδαπών επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας εν γένει, αλλά και της τοπικής οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας ειδικότερα. “Και αυτό μέσω αφενός της προσέλκυσης καινοτόμων επενδύσεων έντασης γνώσης (που απαιτεί εργασία από εξιδεικευμένο ανθρώπινο δυναμικό), οι οποίες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για την εκδήλωση επενδυτικών πρωτοβουλιών από ξένα κεφάλαια, αφετέρου δε των αποδοτικών συνεργειών ανάμεσα στα μέλη του οικοσυστήματος καινοτομίας (τριπλή έλικα: Εκπαίδευση, Έρευνα, Επιχειρηματικότητα). Οι αδυναμίες και τα λάθη του παρελθόντος δικαιολογούν απόλυτα την προϋπόθεση που τέθηκε από τον πρωθυπουργό για να προχωρήσει το έργο, με στενή συνεργασία της Πολιτείας για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών” καταλήγει η ανακοίνωση.
Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η διοίκηση του ΣΕΒΕ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρη Δημητριάδη, στα γραφεία του Συνδέσμου. Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην υπό διαμόρφωση νέα πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών για την διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μέσω και της αναδιοργάνωσης των εμπλεκομένων υπηρεσιών, της διεύρυνσης και αναβάθμισης των αρμοδιοτήτων και του τρόπου λειτουργίας του Εnterprise Greece και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων-ΟΑΕΠ και τςη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού ενιαίου portal με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις μέσα από το οποίο οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα ενημερώνονται για όλα τα θέματα που τις αφορούν και θα διεκπεραιώνουν όλα τα βήματα της εξωστρέφειάς τους. Γενικότερα άλλωστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι ένας στόχος που έχει τεθεί και ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί τα επόμενα χρόνια, σε στενή συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.