Η Ίος, το ομορφότερο – όπως το αποκαλούν – νησί των Κυκλάδων, είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους τουρίστες, και να τους «μαγέψει» με τα κάλλη της.
«Η ζωή στο νησί το χειμώνα είναι όμορφη, το καλοκαίρι όμως είναι ομορφότερη» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος της Ίου Μιχάλης Πετρόπουλος, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το νησί έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως και 6000 ατόμων, με πληρότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ωστόσο μέσα στις επιδιώξεις της δημοτικής αρχής είναι η επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών.
«Απευθυνθήκαμε μέσω έκθεσης στην αγορά της Ρωσίας, ενώ κοιτάμε και προς την πλευρά της Κίνας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουμε επιπλέον τουρίστες και να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο. Ψάχνουμε και θέλουμε να τους δώσουμε κάτι περισσότερο, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, καθώς οι παραπάνω τουρίστες είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στις υπηρεσίες και τα καταλύματα» επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος.
Ο δήμαρχος, ο οποίος τον ελεύθερο του χρόνο γράφει στίχους και τραγούδια, τριγυρνάει στο νησί προσπαθώντας να δώσει λύσεις ενόψει του «κύματος» των τουριστών. Μαζί του και η «ψυχή» του νησιού, όπως αποκαλούν πολλοί ντόπιοι τη δημοτική σύμβουλο, παιδίατρο Νικολέττα Μαστραντωνάκη, που δηλώνει έτοιμη να εξυπηρετήσει, να ξεναγήσει και να πληροφορήσει όποιον ενδιαφέρεται για τα παραδοσιακά ήθη κι έθιμα, για τις ντόπιες γεύσεις αλλά και για τις παραλίες.
Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς κατά την άφιξή του με το καράβι είναι το λιμάνι της Ίου ή Γιαλός, με τα σκάφη αναψυχής και τα λευκά τους πανιά. Ανηφορίζοντας το δρόμο, ο Γιαλός ενώνεται με τη Χώρα, εκεί όπου ο επισκέπτης χάνεται στα σοκάκια και τα στειγάδια, ψάχνοντας τις δικές του ξεχωριστές εικόνες του νησιού.
Η κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική δεσπόζει σε όλα τα κτίσματα του νησιού. Ανάμεσα στα πολλά σπίτια, υπάρχουν μικρά εκκλησάκια, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εμπορικά καταστήματα και καφενεία.
Στην Ίο των 108 τ.χλμ., με περίπου 1.500 κατοίκους, οι 365 εκκλησίες (μία για κάθε μέρα του έτους) είναι διασκορπισμένες σε πλαγιές και λόφους. Ψηλά στη Χώρα βρίσκεται η Παναγία Γκρεμμιώτισσα, με τους τουρίστες να απολαμβάνουν το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, αλλά και θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Μεταξύ άλλων, η Ίος διαθέτει και δέκα ανεμόμυλους, που πριν από χρόνια αποτελούσαν στοιχείο της παραγωγικής δυναμικής του νησιού.
Τώρα, δύο από αυτούς ανήκουν στο Δήμο και αναπαλαιώθηκαν, ώστε να είναι επισκέψιμοι.Επιπλέον, εκτός από τη «γεύση» που παίρνουν οι επισκέπτες στις μοναδικές παραλίες (Μυλοπότα, Μαγγανάρι, Αγία Θεοδότη, Ψάθη, Κουμπάρα, Κάλαμος) – όπου υπάρχει η δυνατότητα να ασχοληθούν και οργανωμένα με θαλάσσια σπορ – μπορούν, ανάλογα με την εποχή, να «γευτούν» και τους παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και γλυκά, όπως το παστέλι, οι μυζηθρόπιτες και τα αμυγδαλωτά.
Σημείο αναφοράς είναι η νιώτικη κάπαρη, ο αρωματικός καρπός που δίνει ξεχωριστή νοστιμιά σε σαλάτες και μαγειρευτά.
Η Ίος και ο Όμηρος
Σύμφωνα με την παράδοση των ντόπιων, η Ίος συνδέεται με το μεγαλύτερο επικό ποιητή όλων των εποχών, τον Όμηρο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο νησί, μη μπορώντας να λύσει το αίνιγμα που του έθεσαν ψαράδες.
Στην περιοχή Πλακωτός υπάρχει αρχαίος τάφος, που «διεκδικεί» την ταφή του ποιητή της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.