Πολλές φορές μας πιάνει οίστρος να οργανώσουμε τα πάντα στο σπίτι μας, συνήθως επειδή είδαμε ένα άρθρο σε ένα περιοδικό, επειδή ακούσαμε κάποιον να λέει ότι το έχει κάνει ή επειδή είδαμε το σπίτι ενός φίλου άρτια οργανωμένο.

Από την άλλη μεριά, το δικό μας σπίτι συνήθως δεν έχει τόσο καλή οργάνωση και μονίμως ψάχνουμε πράγματα εκεί που περιμένουμε ή νομίζουμε ότι είναι, όμως ποτέ δεν είναι. Παρακάτω, θα διαβάσετε τρεις δικαιολογίες που προβάλλουμε οι περισσότεροι όταν σκεφτόμαστε σοβαρά να οργανώσουμε το χώρο μας και θα δείτε τι λύσεις υπάρχουν για την κάθε δικαιολογία, προκειμένου να το πάρουμε κάποτε απόφαση να κάνουμε το σπίτι είναι καλύτερο.

Μύθος 1ος

«Δεν έχω το χρόνο να οργανωθώ. Έχω τόσα πολλά να κάνω που δεν μπορώ να ασχοληθώ με αυτού του είδους την οργάνωση».
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να βρουν χρόνο να οργανώσουν τη ζωή είναι και να αφιερώσουν κάποιες ώρες από το βαρύ πρόγραμμά είναι για να καλυτερέψουν το χώρο είναι. Αυτό το βαρύ πρόγραμμα είναι είναι υπεύθυνο που τρέχουμε σαν τρελοί όλη μέρα και προβάλλουμε τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χρόνος. Ωστόσο, χωρίς έναν οργανωμένο χώρο δυσκολεύουμε μόνοι είναι τη ζωή είναι και χάνουμε πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας πράγματα, ενώ θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο αυτό είναι όφελός είναι σε είναι περιπτώσεις.

Λύσεις

1. Είναι σεβαστό ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος, όμως μπορείτε να ξεκινήσετε αναγνωρίζοντας αρχικά τους χώρους του σπιτιού σας που προκαλούν χάος και ακαταστασία στη ζωή σας. Μην φοβάστε να κάνετε αργά και μικρά βήματα προς το σκοπό σας, αρκεί να είναι σταθερά.

2. Ξεκινήστε με μια δουλειά που θα σας κλέψει λίγο χρόνο από την καθημερινότητά σας, όπως για παράδειγμα η οργάνωση του φαρμακείου του σπιτιού σας. Πετυχαίνοντας έναν στόχο κάθε φορά θα παίρνετε δύναμη και θάρρος να συνεχίσετε τη δουλειά σας και σιγά σιγά θα τα οργανώσετε όλα.

3. Αναζητείστε βοήθεια. Ζητήστε από την οικογένεια και τους φίλους σας να σας βοηθήσουν να οργανώσετε το σπίτι σας. Μπορείτε ακόμα να προσφερθείτε να βοηθήσετε έναν φίλο το ένα σαββατοκύριακο και το επόμενο να είναι η σειρά σας.

Μύθος 2ος

«Δεν έχω τα χρήματα για να οργανώσω το σπίτι. Όλα τα εργαλεία, τα ράφια , τα κουτιά στοιχίζουν πολύ για μένα και δεν μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά».

Πράγματι, για πολλούς ανθρώπους δεν είναι δυνατό να λάβουν βοήθεια από έναν επαγγελματία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην οργάνωση, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να προχωρήσετε στην οργάνωση του σπιτιού χωρίς να αδειάσει η τσέπη σας.

Λύσεις

1. Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά για να οργανωθείτε, χρειάζονται μόνο τέσσερα μεγάλα κουτιά και μια σιδερένια θέληση απέναντι στην πληθώρα των πραγμάτων που θα δείτε μπροστά σας.

2. Ψάξτε σε μεγάλα πολυκαταστήματα για είδη οικιακής χρήσης προκειμένου να βρείτε ό,τι εξοπλισμό θα χρειαστείτε. Κάντε έρευνα αγοράς και δεν θα χάσετε, οι προσφορές, ειδικά στις μέρες μας, είναι πολλές κι έτσι δεν θα χρειαστεί να δώσετε μια περιουσία.

3. Αν κάποιος δικός σας θέλει να σας κάνει δώρο για τη γιορτή ή τα γενέθλιά σας, ζητήστε αυτά που σας λείπουν για να οργανώσετε το σπίτι σας. Είναι κατανοητό ότι μια εργαλειοθήκη για να στήσετε μια μικρή βολική βιβλιοθήκη δεν είναι ίσως το δώρο των ονείρων σας για φέτος, αλλά είναι ένα χρηστικό δώρο που θα σας λύσει τα χέρια και δεν θα έχετε δώσει ούτε ένα ευρώ για να το αποκτήσετε.

Μύθος 3ος

«Είμαι από τη φύση μου ανοργάνωτος και δεν έχω καμιά επιθυμία να αλλάξω, μιας και η ανοργανωσιά μου δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα στη ζωή μου».

Πραγματικά είναι υπέροχο αν δεν σας επηρεάζει με κανέναν τρόπο το ότι μπορεί να είστε ανοργάνωτοι, πολλοί άνθρωποι άλλωστε είναι έτσι και το απολαμβάνουν. Αν ανήκετε σε αυτούς, τότε δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα, αν όμως η ανοργανωσιά σας επηρεάζει κι άλλους ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχετε, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε κάποιες απόψεις. Θυμάστε να πληρώνετε τους λογαριασμούς στην ώρα τους; Πόσο συχνά ξεχνάτε τα ραντεβού με το γιατρό σας ή πηγαίνετε αργότερα από ό,τι θα έπρεπε; Καλείτε κόσμο στο σπίτι ή δεν νιώθει κανείς άνετα να έρθει για μια επίσκεψη;

Λύσεις

1. Δοκιμάστε να οργανώσετε αρχικά τους τομείς της ζωής σας που επηρεάζουν και τους άλλους ή που στο παρελθόν σας έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Αν, για παράδειγμα, έχετε αργήσει παλιότερα σε μια σημαντική συνάντηση στη δουλειά σας, προσπαθήστε να πάρετε ένα είδος ημερολογίου που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας. Μην κάνετε όμως το λάθος να υποθέτετε ότι η έλλειψη οργάνωσης που σας διακρίνει δεν φέρνει προβλήματα στους άλλους, γι’ αυτό ακούστε και τη γνώμη ενός φίλου για το πώς φέρεστε.

2. Εφαρμόστε μερικές ιδέες οργάνωσης σε δοκιμαστική φάση. Μπορεί να δείτε τα αποτελέσματά τους και να σας εκπλήξουν, να νιώσετε ότι ξαφνικά έχετε περισσότερη ελευθερία από όση πιστεύατε.

3. Να είστε ο εαυτός σας. Μπορεί να έχετε κάποιο σύστημα οργάνωσης που μοιάζει χαοτικό για κάποιον τρίτο, αλλά για εσάς είναι αποτελεσματικό. Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να ακούσετε τη γνώμη των άλλων. Αν, παραδείγματος χάρη, δεν βρίσκετε λόγο να οργανώσετε το συρτάρι με τις κάλτσες σας σύμφωνα με το χρώμα, την υφή και το είδος τους, μην το κάνετε επειδή έτσι λένε κάποιοι ότι πρέπει να γίνει. Ακόμα κι αν δεν οργανώσετε τα πάντα στο σπίτι σας, κάντε την αρχή από εκείνα που σας είναι πολύ σημαντικά και χρήσιμα και θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Επομένως, χωρίς πολλά χρήματα, χωρίς πολύ χρόνο και χωρίς ιδιαίτερο κίνητρο, μπορείτε να προσπαθήσετε να οργανώσετε το σπίτι σας, γι’ αυτό αφήστε τις δικαιολογίες κατά μέρος και θα δείτε ότι ο χώρος σας θα μεταμορφωθεί με λίγες κινήσεις στον παράδεισο που ψάχνετε.