Η κατάργηση θέσεων προσωπικού με ΚΥΑ, η κατάργηση ΝΠΔΔ ή Δημοσίων Επιχειρήσεων ή ΝΠΙΔ που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, που προβλέπονται στο προσχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απασχόλησαν το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Όπως σημειώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, Ν. Παπαγγελή και άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αλλά και τον πρόεδρο της, Κ. Ασκούνη, ειδικά με το άρθρο 4 (που αφορά την κατάργηση ή τη συγχώνευση ή την αναμόρφωση των Νομικών Προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων) επιτρέπεται η διάλυση όλων των συνεκτικών δεσμών – θεσμών της δημόσιας διοίκησης στη χώρα.
«Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα κατάργησης όλων των Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σημείωσε ο κ. Ασκούνης και συμπλήρωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές «δεν στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά την πλήρη διάλυσή της».
Το νομοσχέδιο «θα σημάνει την κατάργηση της αυτοδιοίκησης» τόνισε και ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ, Α. Κοιμήσης, αφού, όπως εξήγησε, θα μπορούν να καταργούνται οργανισμοί χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγχρόνως, σημειώθηκε, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι με την κατάργηση των ΝΠΙΔ θα καταργούνται και οι θέσεις προσωπικού. Όπως τονίστηκε, αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι δεν θα απορροφούνται σε άλλες υπηρεσίες των δήμων -κάτι για το οποίο είχε υπάρξει δέσμευση- αλλά θα απολύονται. Στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι ειδικά για τους ΟΤΑ, οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας θα εγκρίνονται, θα αντικαθίστανται, θα τροποποιούνται. Δεν διευκρινίζεται όμως με ποιον τρόπο.
Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των υπαλλήλων (άρθρο 3), τόσο η ΕΕΤΑΑ όσο και η ΚΕΔΕ την υποστηρίζουν.