Ξεκινούν απόψε οι εργασίες του 12ου διεθνούς συνεδρίου προσομοίωσης οργάνων του ΟΗΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών (ThessISMUN 2013) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Στο φετινό ThessISMUN συμμετέχουν 415 φοιτητές πανεπιστημίων δώδεκα χωρών και ελληνικών ΑΕΙ και θα «εκπροσωπήσουν» 119 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
Το συνέδριο διοργανώνεται από τη καθηγήτρια διεθνούς δικαίου του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Παρούλα Νάσκου – Περράκη και είναι μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και της Επιτροπής του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες φοιτητές συζητούν επίκαιρα θέματα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως, δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως η διεθνής τρομοκρατία, ο ρατσισμός, οι θρησκευτικές ελευθερίες, οι συρράξεις, οι οικονομικές συμφωνίες, το περιβάλλον, κ.α.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η κ. Περράκη, η άσκηση προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών γίνεται για 12η χρονιά στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά το ThessISMUN ως εκπαιδευτικός θεσμός παρέχει ήδη τεχνογνωσία σε ξένα πανεπιστήμια και οργανισμούς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αντίστοιχα μοντέλα διεθνών οργανισμών και έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση. Πρόσθεσε ότι έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο, το συνέδριο να αποτελέσει μια από τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης «Θεσσαλονίκη – Πρωτεύουσα Νεολαίας της Ευρώπης» το 2014, ενώ στο επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να γίνουν ομάδες προσομοίωσης και σε επίπεδο οργάνων τοπικής αυτοδιοίκησης.
Την ικανοποίησή του και τη στήριξή του στις εργασίες εξέφρασε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννης Χατζηδημητρίου, ενώ ο εκπρόσωπος του περιφερειακού γραφείου του ΟΗΕ στη χώρα μας Δ. Φατούρος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου διεθνούς συνεδρίου για την απόκτηση εμπειρίας στις διεθνείς σχέσεις. Επίσης, η γενική γραμματέας του συνεδρίου Αλεξάνδρα Παπαθεοδώρου σημείωσε τον εκπαιδευτικό ρόλο της διοργάνωσης, σε ό,τι αφορά τις μεθόδους διαπραγμάτευσης και ανάπτυξης επιχειρηματολογίας στη δημόσια ζωή.
Το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στον ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του διοικητικού δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ανθρώπου, Χρήστο Ροζάκη, ο οποίος θα αναπτύξει στους φοιτητές πριν την έναρξη της «γενικής συνέλευσης» το θέμα: «Η συμβολή των διεθνών δικαστηρίων και του διεθνούς δικαστή στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση του διεθνούς δικαίου».