Οι απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου σχολιάζεται και σήμερα εκτενώς από τις γερμανικές εφημερίδες.
«Για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια απολύονται στην Ελλάδα δημόσιοι υπάλληλοι», παρατηρεί σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Και επισημαίνει: «Ακούγεται σαν να επρόκειτο για δράμα, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια φάρσα. Το 27% των Ελλήνων είναι σήμερα, κατά το τέταρτο έτος της κρίσης, άνεργοι. Θα ήταν ίσως κατά τι λιγότεροι εάν η κυβέρνηση τολμούσε νωρίτερα να δείξει την πόρτα της εξόδου σε μερικούς δημοσίους υπαλλήλους ακόμη. Ακούγεται ως κάτι παράδοξο, δεν είναι όμως. Το ελληνικό δημόσιο είναι παράλογα διογκωμένο, πρέπει στη διαφθορά και είναι ελάχιστα αποτελεσματικό», επισημαίνει η εφημερίδα, σχολιάζοντας στη συνέχεια τα μέτρα που εμπεριέχει το νέο πακέτο λιτότητας.
Η Süddeutsche Zeitung καταλήγει: «Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει προσωρινά αποτραπεί, ωστόσο το κοινωνικό κόστος της κρίσης είναι πλέον δυσβάσταχτο».
«Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου εκπέμπει ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα», εκτιμά η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και εξηγεί: «Μέχρι τώρα οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι ήταν πρακτικά αδύνατον να απολυθούν ακόμη και εάν υπέπιπταν σε σοβαρά παραπτώματα. Πολλοί Έλληνες συνδέουν τώρα τις προαναγγελθείσες απολύσεις με την ελπίδα για τον τερματισμό των πελατειακών σχέσεων. Μέχρι τώρα δεν ήταν οι ανάγκες του ελληνικού δημοσίου το κριτήριο για την πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων αλλά οι σχέσεις με την πολιτική. Οι περισσότεροι κρατικοί λειτουργοί οφείλουν την πρόσληψή τους στην καλή κουβέντα κάποιου πολιτικού. Μετά από κάθε κυβερνητική αλλαγή τρύπωναν δεκάδες χιλιάδες ευνοούμενοι στο δημόσιο. Το θέμα με την Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι είχε υπερβολικά πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά αυτοί ήταν επί το πλείστον χωρίς εξειδίκευση και χωρίς κίνητρα, κάτι που εισέπρατταν οι πολίτες κάθε μέρα στις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες και τις Αρχές», υποστηρίζει η Handelsblatt.
Για το ίδιο θέμα η Neue Osnabrücker Zeitung σχολιάζει: «Στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι βουλευτές έσπασαν ένα ακόμη ταμπού. Για πρώτη φορά απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι. Αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς οι ισχυρές πιέσεις που άσκησε η Τρόικα. Οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, ωστόσο, επιμένουν -και δικαίως- στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα. Μόνο έτσι υπάρχει η ελπίδα μιας νέας αρχής για τους αδύναμους Έλληνες».