Στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού αναφέρθηκε διεξοδικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου κατά τη σημερινή ημερίδα της ΚΕΔΕ με τίτλο «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στις 4 Φεβρουαρίου συγκροτήθηκαν τα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια στις Περιφέρειες, στις οποίες μεταβιβάσθηκαν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις. Αυτές είναι συνολικά 211 και συνήθως σε μια πειθαρχική υπόθεση εμπλέκονται περισσότεροι του ενός υπαλλήλου. Από αυτές τις υποθέσεις 65 αφορούν υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Α.Δ.) Αττικής, 68 υποθέσεις αφορούν υπαλλήλους της Α. Δ. Μακεδονίας – Θράκης, 8 υποθέσεις αφορούν υπαλλήλους της Α.Δ. Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας, 17 αφορούν υπαλλήλους της Α.Δ. Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας, 17 αφορούν υπαλλήλους της Α.Δ. Αιγαίου, 4 αφορούν υπαλλήλους της Α.Δ. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, 47 αφορούν υπαλλήλους της Α.Δ. Πελοποννήσου – Δ. Ελλάδας – Ιονίου και 2 υποθέσεις αφορούν την Α.Δ. Κρήτης.
Σε ό,τι αφορά το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των ΟΤΑ (του οποίου η αρμοδιότητα από τον Μάρτιο 2012 δεν ανήκει πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών , αλλά στο υπουργείο Δ. Μεταρρύθμισης), έχουν μεταφερθεί 130 φάκελοι εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων υπαλλήλων ΟΤΑ α’ βαθμού. Αυτές αφορούν 136 υπαλλήλους που αναμένεται να εκδικασθούν σε β’ βαθμό.
Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, 35 υπάλληλοι ΟΤΑ α’ βαθμού και 1 υπάλληλος ΟΤΑ β’ βαθμού.
Τον Σεπτέμβριο 2012 και τον Ιανουάριο 2013 με αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών συστάθηκε και συγκροτήθηκε αντίστοιχα το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΕΣ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταβιβάσθηκαν σε αυτό 40 εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις.
Στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό που λειτουργεί στο υπουργείο Δ. Μεταρρύθμισης δεν εκκρεμεί καμία πειθαρχική υπόθεση ενώ σε αυτοδίκαιη αργία έχουν τεθεί 2 υπάλληλοι του ΥΠΕΣ.
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προωθούν απευθείας τις υποθέσεις τους και θέτουν από μόνες τους υπαλλήλους σε αργία.
Όπως σημείωσε ο κ. Αθανασίου, για να έχει απόδοση και αποτελεσματικότητα η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το υπουργείο Εσωτερικών απαιτείται εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, θεσμοθέτηση της κινητικότητας και του διευθυντικού δικαιώματος του δημάρχου, βελτίωση του Καλλικράτη ώστε να αμβλυνθούν οι δυσλειτουργίες και οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, με παράλληλο περιορισμό των ελεγκτικών μηχανισμών.
Από πλευράς της Τ.Α. απαιτείται πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, ενίσχυση της ίδιων πόρων μέσα από την είσπραξη τελών και την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμπραξη και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αναδιάρθρωση των Νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων των ΟΤΑ, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.