«Από την 1η Σεπτεμβρίου η Αττική γυρίζει σελίδα», τόνισε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε ανακοίνωση-απάντηση στην επιστολή της περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «νέα αρχή στη διαχείριση των απορριμμάτων», αναφέροντας πως «η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα».
Ο κ. Πατούλης επισήμανε, επίσης, ότι ξεκίνησε ήδη έναν ευρύτατο κύκλο επαφών με την κυβέρνηση και τους δήμους, ώστε με συγκεκριμένο σχέδιο και ευρύτερες συναινέσεις «να δρομολογήσουμε την υιοθέτηση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης που θα ανταποκρίνεται στους εθνικούς στόχους και θα μπορεί να εφαρμοστεί προς όφελος των πολιτών».
«Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα» υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης και δεσμεύεται σε προσωπικό επίπεδο να δώσει «λύση σε ένα πρόβλημα που απειλεί τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών του Λεκανοπεδίου».
Ανέφερε, επίσης, ότι η απερχόμενη περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δεν έδωσε λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα της Αττικής και ότι έχασε πολύτιμο χρόνο για να βρεθεί μια λύση ευρωπαϊκού επίπεδου, με αποτέλεσμα σήμερα να «είμαστε χωρίς μελέτες, χωρίς εργοστάσια, χωρίς χρόνο και χώρο, όπως αποδεικνύουν έγγραφα στελεχών του ΕΔΣΝΑ».
Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για έναν ΧΥΤΑ με σύντομο χρόνο κορεσμού στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο του, έναν περιφερειακό σχεδιασμό που παραμένει «ευχολόγιο», ανυπαρξία τόσο των μελετών χωροθέτησης νέων μονάδων επεξεργασίας όσο και ενεργειών προώθησης της ανακύκλωσης– επαναχρησιμοποίησης
κατηγόρησε την Ρένα Δούρου ότι άφησε «βαριά κληρονομιά» στη νέα διοίκηση και ότι «λίγες εβδομάδες πριν αποχωρήσει, μετά από πέντε χρόνια διοίκησης, προτείνει ως λύση την επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ».
Τέλος, ο κ. Πατούλης τής καταλόγισε προσπάθεια «να θολώσει τα νερά σχετικά με τα έγγραφα που παρουσιάζουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΧΥΤΑ Φυλής» και έθεσε το ερώτημα: «Αλήθεια από πότε θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και την εικόνα της Αττικής αποτελούν εμπιστευτική υπόθεση;».
«Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής δεν μπορεί να αποτελεί παραταξιακή διελκυστίνδα»
Είχε προηγηθεί η επιστολή της Ρένας Δούρου προς τον Γιώργο Πατούλη, μέσω της οποίας τόνιζε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί κρίσιμης σημασίας θέμα για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον, εξ ου και αποτέλεσε προτεραιότητα της διοίκησής μας, η οποία προχώρησε στη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, βάση των επιταγών της ΕΕ, της κυκλικής οικονομίας και των αρχών της αποκέντρωσης και της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους δήμους».
Μέσω αυτής επισήμανε, επίσης, ότι «ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) αποτελεί νόμο του κράτους, θέτοντας τις βάσεις για κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση».
Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών καθώς και τον γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, η περιφερειάρχης κατηγόρησε τον κ. Πατούλη για «λαθροχειρία» στην προσπάθεια «τεκμηρίωσης της κινδυνολογικής γραμμής», την οποία έχει «υιοθετήσει, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων»
Επίσης, τόνισε ότι ο κ. Πατούλης «επίτηδες παραποίησε επίσημα ενημερωτικά στοιχεία που έλαβε από τον ΕΔΣΝΑ στις 18 Ιουλίου, με την προσθήκη αποσπάσματος από ανεπίσημο εσωτερικό έγγραφο υπαλλήλου του ΕΔΣΝΑ», με αναφορές για αδυναμία υποδοχής απορριμμάτων μετά τον Νοέμβρη στους υφιστάμενος αδειοδοτημένους χώρους στη Φυλή και διαβεβαιώνει ότι «δεν υφίσταται λόγος κινδυνολογίας καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί βραχυπρόθεσμες λύσεις που δίνουν επαρκή χρονικά περιθώρια».
Σύμφωνα με όσα αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η περιφερειάρχης ανέφερε ότι οι απαντήσεις που περιέχονται στο επίσημο απαντητικό έγγραφο του ΕΔΣΝΑ καλύπτουν πλήρως τα ερωτήματα σχετικά με τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για 3ετή προσαύξηση της δυναμικότητάς του.
Σημείωσε, δε, πως ο ΕΔΣΝΑ παρέθεσε τις προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, που χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, επιπλέον αδειοδοτήσεις και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση, διασφαλίζουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον τριών ετών και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχετικής μελέτης.
Ειδικότερα, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε συνοπτικά στις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η διοικούσα παράταξη, με τις οποίες «τέθηκαν οι βάσεις για τη μετάβαση σε μια διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».
«Σεβόμενη την πολιτική δεοντολογία», τονίζει, η νυν διοίκηση επέλεξε «να μην προχωρήσει σε κάποια στρατηγική επιλογή και να μην ολοκληρώσει περαιτέρω τη διαδικασία χωροθέτησης που έχει δρομολογηθεί, επιθυμώντας να μην δεσμεύσει τη διάδοχό της» και ρώτησε τον Γιώργο Πατούλη αν θα συνεχίσει την πορεία που προβλέπεται από τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ ή αν θα επιλέξει διαφορετική πολιτική.
Η Ρένα Δούρου έκλεισε την επιστολή της με την επισήμανση ότι η Δύναμη Ζωής «θα βρίσκεται στο πλευρό σας στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου όσο και πολυπαραγοντικού ζητήματος», το οποίο, όπως μεταξύ άλλων προσθέτει, «επιβάλλει συνεργασία, συναίνεση και συναντίληψη όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων προκειμένου η διαχείριση των απορριμμάτων να καταστεί παράγοντας ανάπτυξης και όχι πρόβλημα».