Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες σε όλες τις πληγείσες, από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, περιοχές, στη Χαλκιδική.
Από τη θεομηνία, που σκότωσε 7 άτομα, υπολογίζονται ότι καταστράφηκαν 378.500 στρέμματα στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των πληγέντων ώστε να προχωρήσει ο καθορισμός των αποζημιώσεων και της πληρωμής» δήλωσε ο υπουργός Μάκης Βορίδης.
Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι «θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής», διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό». «Συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα» κατέληξε.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, το μεσημέρι της Παρασκευής (12/7/2019) πληγείσες περιοχές υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Πέλλας και Ημαθίας.
Ακολουθεί πίνακας με τις εκτάσεις και τις πληγείσες περιοχές ανά περιφερειακή ενότητα.
Απέραντο εργοτάξιο η Χαλκιδική
Η Χαλκιδική μετρά ακόμα τις πληγές της και προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητά της, με την περιοχή να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η φονική θεομηνία.
Οι εργασίες για να λειτουργήσουν ξανά οι επιχειρήσεις είναι πυρετώδεις και οι ιδιοκτήτες τους ζητούν την υποστήριξη της πολιτείας για να ορθοποδήσουν. Το θετικό, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Open, είναι ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις στις κρατήσεις, ούτε και πολλές αποχωρήσεις τουριστών.