Τον θεσμό της Διαμεσολάβησης στη χώρα μας «εγκαινίασε» χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, παρουσία του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλικής Θάνου και του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κων. Μίχαλου.
Ο κ. Ρουπακιώτης, σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, έκανε λόγο για μία σημαντική ημέρα για το υπουργείο του, γνωστοποιώντας ότι θα καθιερώσει την 20η Μαρτίου «Ημέρα της Διαμεσολάβησης» και παράλληλα θα επιδιώξει την εισαγωγή της ως μάθημα στις νομικές σχολές της χώρας.
Αρχικά, στη Διαμεσολάβηση θα επιλύονται μόνο μικροδιαφορές του ιδιωτικού τομέα, ενώ, το μέτρο αυτό με την πάροδο του χρόνου θα επεκταθεί στις διαφορές του δημόσιου τομέα, στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στις αστικές (εκτός των γονικών διατροφών και της επιμέλειας ανήλικων τέκνων), τις εμπορικές, καθώς και σε όλες τις διαφορές που έχουν να κάνουν με απαιτήσεις (ακόμη εν μέρει και στις εργατικές διαφορές).
Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να επεκταθεί ο θεσμός της Διαμεσολάβησης ακόμη και στις ναυτιλιακές διαφορές, ώστε να μην φεύγουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε ξένα ναυτιλιακά κέντρα.
Το κόστος της Διαμεσολάβησης θα προσδιοριστεί περίπου στα 150-200 ευρώ και θα είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου με την ελάχιστη, όμως, αμοιβή.
Το ποσό των 150 – 200 ευρώ, όπως και η δικηγορική αμοιβή, είναι πολύ μικρότερες από αυτές που απαιτούνται για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ, παράλληλα ο χρόνος επίλυσης των διαφορών είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για την επίλυση μιας διαφοράς από τα ελληνικά δικαστήρια.
Για τον επιχειρηματικό κόσμο τα έξοδα της διαμεσολάβησης θα είναι επιδοτούμενα από τα επιμελητήρια.
Η προσφυγή στη Διαμεσολάβηση για την επίλυση διαφορών, δεν αποκλείει τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη, σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα κατά το διαμεσολαβητικό στάδιο.
Στη Διαμεσολάβηση θα συμμετέχουν δικηγόροι, οι οποίοι θα καθίσουν πάλι στα θρανία για να εκπαιδευτούν και θα δώσουν στο τέλος αυστηρές εξετάσεις ενώπιον ειδικής επιτροπής που θα συμμετέχουν και δικαστές (αρεοπαγίτες).
Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι ο θεσμός της Διαμεσολάβησης πρέπει να πετύχει στη χώρα για τέσσερις λόγους: αποτελεί ανάγκη της κοινωνίας και μάλιστα τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που διέρχεται, δεν επιβαρύνει τη δικαιοσύνη, για την επίλυση των διαφορών αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι έξω από την καθαρή νομική σκοπιά και θεώρηση των πραγμάτων, και στην όλη διαδικασία συμμετέχουν ενεργά οι ίδιοι οι διάδικοι οι οποίοι συνεισφέρουν με λύσεις στο τελικό αποτέλεσμα.
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι «η Διαμεσολάβηση αποτελεί καινοτομία και εισάγει νέα κουλτούρα στην ελληνική έννομη τάξη, παρέχει, δε, σημαντικά οφέλη για τον Έλληνα πολίτη, καθώς αποτελεί έναν ταχύτατο τρόπο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, ενώ, παράλληλα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Ρουπακιώτης πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης στηρίζει απόλυτα το νέο θεσμό, γι’ αυτό και προχωρεί σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εμπεδωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως μια σύγχρονη και αποτελεσματική διαδικασία επίλυσης των διαφορών τους».
Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ επεσήμανε ότι «η Διαμεσολάβηση είναι μια αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία επίλυσης διαφορών αμοιβαίου οφέλους, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους» και συμπλήρωσε ότι «δεν στερεί το δικαίωμα προσφυγής στην παραδοσιακή δικαιοσύνη κάθε επιτυχημένη διαμεσολάβηση, όμως, αποφορτίζει τα δικαστήρια, συντελώντας στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα».
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ξεκαθάρισε ότι ο θεσμός της Διαμεσολάβησης δεν είναι ανταγωνιστικός του δικαστή, αλλά αντίθετα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, ενώ, σε σύντομο χρόνο με λιγότερα χρήματα, σε σχέση με τις δαπάνες που απαιτούνται για την επίλυση των διαφορών μέσω των δικαστηρίων και με απόρρητο χαρακτήρα, θα επιλύονται οι διαφορές των πολιτών. Μάλιστα, η κ. Θάνου κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν το νέο θεσμό.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξέφρασε την ανάγκη ανάδειξης σύγχρονων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών, με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και της προσπάθειας για κινητοποίηση νέων επενδύσεων.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι «η ύπαρξη σύγχρονων και ευέλικτων μηχανισμών, μέσω των οποίων οιαδήποτε διαφορά θα λύνεται γρήγορα και με μικρό κόστος, συμβάλλει στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «ο θεσμός της Διαμεσολάβησης λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές έννομες τάξεις του κόσμου και είναι ιδιαίτερα ελκυστικός, καθώς καλλιεργεί μεταξύ των πλευρών μια διαφορετική νοοτροπία και προσέγγιση, η οποία βασίζεται στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και όχι στη σύγκρουση αντίθετων συμφερόντων».
«Η Διαμεσολάβηση καθώς και οι άλλοι θεσμοί εναλλακτικής επίλυσης διαφορών θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία της εκπαίδευσης των νέων προκειμένου οι νέες γενιές να αποκτήσουν νοοτροπία συνεννόησης και συμφιλίωσης» κατέληξε ο κ. Κανελλόπουλος.