Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρει ότι «θύματα» παιδικής εργασίας παραμένουν 152 εκατομμύρια παιδιά, ενώ σύμφωνα με παγκόσμιες εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι η παιδική εργασία λαμβάνει χώρα σε κάθε τομέα παραγωγής, 7 στα 10 παιδιά σε όλο τον κόσμο απασχολούνται στον αγροτικό τομέα.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει γύρω από το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και να προσφέρει μέσα από τις δράσεις του υποστήριξη σε θύματα ή δυνητικά θύματα της σύγχρονης αυτής μάστιγας, αναφέρει μέσω σχετικής ανακοίνωσης.
Και προσθέτει: «Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας το 2002 για να εστιάσει την προσοχή της στην παγκόσμια έκταση της παιδικής εργασίας, στις ενέργειες και τις προσπάθειες που απαιτούνται για την εξάλειψή της. Τη φετινή χρονιά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας υλοποιούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης με το μήνυμα “Τα παιδιά δεν πρέπει να εργάζονται στα χωράφια, αλλά στο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους”!
Ωστόσο, μέχρι σήμερα 152 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν θύματα παιδικής εργασίας, ενώ σύμφωνα με παγκόσμιες εκτιμήσεις παρά το γεγονός ότι η παιδική εργασία λαμβάνει χώρα σε κάθε τομέα παραγωγής, 7 στα 10 παιδιά σε όλο τον κόσμο απασχολούνται στον αγροτικό τομέα.
Η εμπειρία του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” δείχνει ότι όλοι οι ανήλικοι αποτελούν δυνητικά θύματα των κινδύνων εμπορίας, είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική εκμετάλλευση, επαιτεία και σεξουαλική ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης που πηγάζουν από παράγοντες όπως παραμέληση, προβλήματα που προκύπτουν από διαπροσωπικές σχέσεις, ενδοοικογενειακή βία και εξάρτηση σε ουσίες. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε μεγάλο κίνδυνο θυματοποίησής τους».
Και προστίθεται: «Επίσης, όπως επιβεβαιώνουν μια σειρά από εκθέσεις και αναφορές τόσο από διεθνείς φορείς και Οργανισμούς, όσο και επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή του ζητήματος, οι έμποροι βάζουν συχνά στο στόχαστρο και άλλες ευάλωτες ομάδες παιδιών, όπως είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και παιδικής εργασίας στην προσπάθεια τους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες με τη βοήθεια διακινητών.
Την ίδια στιγμή, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως “Το Χαμόγελο του Παιδιού” η συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων περιστατικών δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού τους, όπως είναι η “Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000” και το Amber Alert Hellas που λειτουργεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές.
Τέλος, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισημαίνει ότι «βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στα παιδιά θύματα εμπορίας παρέχοντας προστασία σε ανηλίκους μέσα από την “Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για Παιδιά SOS 1056”, την “Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά 116111” καθώς και την “Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000”, όπως επίσης μέσα από το πανελλαδικό Δίκτυο Σπιτιών Φροντίδας για Παιδιά και τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Επίσης, ο Οργανισμός λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, “Το Σπίτι του Παιδιού”, το οποίο ως το μοναδικό πρότυπο Κέντρο στην Ελλάδα παρέχει εξατομικευμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά θύματα εμπορίας ή άλλων μορφών κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης.
Σε εθνικό επίπεδο “Το Χαμόγελο του Παιδιού” συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου, ενώ έχει συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού παραπομπής θυμάτων (ΕΜΑ) που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και συντονίζεται από το ΕΚΚΑ. Βασική επιδίωξη αποτελεί η αποτύπωση του σοβαρού κοινωνικού φαινομένου της ανθρώπινης εμπορίας και εκμετάλλευσης σε όλο του το φάσμα, όπου όμως τα θύματα όχι μόνο θα εντοπίζονται, αλλά θα δέχονται και την κατάλληλη βοήθεια».
Μάλιστα, δημοσίευσε και ένα σχετικό βίντεο ευαισθητοποίησης: