Λουκέτο μπαίνει από σήμερα στα διαγνωστικά κέντρα, μετά την απόφαση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων για επ’ αόριστον κινητοποιήσεις.
Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει τα δύο «επαχθή» μέτρα που έχουν επιβληθεί εδώ και έξι χρόνια στα διαγνωστικά κέντρα, «το άδικο, αυταρχικό και αντιπαραγωγικό μέτρο των τμηματικών εκπτώσεων (rebate) και το ανήθικο, ληστρικό και καταστροφικό μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης (claw back)», τα οποία, όπως καταγγέλλει, «οδηγούν όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, αργά αλλά σταθερά, στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή».
Τα διαγνωστικά κέντρα προχωρούν από σήμερα σε πανελλαδική κινητοποίηση με όλους τους φορείς εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής, κλειδώνοντας τις μονάδες έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, προκειμένου, όπως λένε, να απεγκλωβιστούν «από το τραγικό αδιέξοδο» και για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων, «προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δευτερευόντως το δικαίωμα όλων μας να μην οδηγηθούμε στην χρεοκοπία με όλες τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για εμάς τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες μας, αλλά και τις οικογένειές μας».
Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από σήμερα και οι εργαστηριακοί γιατροί και οι φυσικοθεραπευτές αντιδρώντας στα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back). Οι ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν από σήμερα απεργία διαρκείας. Τα εργαστήρια θα είναι ανοικτά τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί. Αύριο, το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το θέμα της υποχρεωτικής επιστροφής (clawback). Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Τη συμπαράστασή τους στις νέες κινητοποιήσεις εκφράζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί αντιδρούν «στις συνεχείς περικοπές, στις υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, στην επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) που έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε εξόντωση, το σύνολο των γιατρών σε δραματική υποβάθμιση και τους πολίτες σε αποστέρηση των εργαστηριακών ιατρικών εξετάσεων, τις οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη». Όπως σημειώνει, βρίσκεται αλληλέγγυος προς τους εργαστηριακούς γιατρούς και καλεί ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και τους κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγώνα τους.
Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, προκειμένου, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, «να αποτρέψουν τις δυσμενέστατες εξελίξεις που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου».