Από το 2020 θα εμφανιστεί ένα νέο στοιχείο επισήμανσης στις ετικέτες των προϊόντων. Πρόκειται για έναν κωδικό 16 χαρακτήρων που ονομάζεται μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης τύπου (UFI).
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ως το 2025 ο κωδικός UFI θα είναι υποχρεωτικός στην επισήμανση όλων των προϊόντων που ταξινομούνται όσον αφορά στους κινδύνους για την υγεία ή στους φυσικούς κινδύνους. Οι εισαγωγείς και οι μεταγενέστεροι χρήστες που διαθέτουν αυτά τα προϊόντα στην αγορά θα πρέπει να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τα προϊόντα, μεταξύ άλλων και τον κωδικό UFI, στα κέντρα δηλητηριάσεων. Στην ιστοσελίδα των κέντρων δηλητηριάσεων του ECHA διατίθενται εργαλεία και οδηγίες υποστήριξης για τη δημιουργία του κωδικού UFI, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τι είναι ο κωδικός UFI
Ο μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης τύπου, γνωστός με το ακρωνύμιό του UFI, είναι ένας αλφαριθμητικός κωδικός 16 χαρακτήρων, ο οποίος θα πρέπει να τοποθετείται υποχρεωτικά στην ετικέτα των προϊόντων σας που περιέχουν επικίνδυνο μείγμα. Πέραν του κωδικού UFI, οφείλετε να παρέχετε και άλλες πληροφορίες για το μείγμα σας και τα σχετικά προϊόντα στα κέντρα δηλητηριάσεων, όπως π.χ. πληροφορίες για τη σύνθεση, την εμπορική ονομασία, το χρώμα, τη συσκευασία, την κατηγορία προϊόντων, αλλά και τοξικολογικές πληροφορίες.
Ο σκοπός του UFI είναι να δημιουργηθεί μονοσήμαντη σύνδεση μεταξύ των πληροφοριών που παρέχετε και του προϊόντος που διαθέτετε στην αγορά. Σύμφωνα με τον κανόνα χορήγησης του κωδικού UFI, όλα τα προϊόντα που επισημαίνονται και κοινοποιούνται με τον ίδιο κωδικό UFI πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση μείγματος.
Πώς θα χρησιμοποιείται ο κωδικός UFI
Ο κωδικός UFI και οι άλλες πληροφορίες που παρέχετε θα χρησιμοποιούνται κυρίως από τα κέντρα δηλητηριάσεων όταν πραγματοποιούνται κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Παραδείγματος χάρη, οι καλούντες μπορούν να διαβάζουν -εκτός από την εμπορική ονομασία- τον κωδικό UFI απευθείας από την ετικέτα του προϊόντος στον υπάλληλο του κέντρου δηλητηριάσεων προκειμένου να προσδιορίζεται επακριβώς το προϊόν που αφορά το εκάστοτε περιστατικό.