Νέα παρέμβαση της Δικαιοσύνης, μετά την έρευνα που διατάχθηκε για το κλείσιμο της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» προκάλεσαν οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, που οδηγούν σε αποδυνάμωση της λειτουργίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία.
Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία εξαιτίας της λήξης των συμβάσεων γιατρών και νοσηλευτών δεν μπορούν να λειτουργήσουν όλα τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες για κίνδυνο ανθρώπινων ζωών από την καταγγελόμενη κατάσταση.
Σύμφωνα, με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, καθημερινά στην Αττική, 30 ασθενείς αναζητούν θέση νοσηλείας σε ΜΕΘ και εξυπηρετούνται μόνον οι μισοί. Όπως μάλιστα επισημάνθηκε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας, στη χώρα λειτουργούν 540 κλίνες εντατικής θεραπείας και από αυτές οι 154 είναι κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αναμένεται, δε, να κλείσουν ακόμη 40 έως 50 θέσεις εντατικής νοσηλείας με τη λήξη συμβάσεων των νοσηλευτών.
Η έρευνα για τις ΜΕΘ είναι ουσιαστικά η δεύτερη παρέμβαση της Εισαγγελίας για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας καθώς προηγήθηκε η εντολή για διερεύνηση, από εισαγγελικό λειτουργό, των καταγγελιών που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα για τους θανάτους τριών μικρών παιδιών εξαιτίας της μη λειτουργίας της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που έχει κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε έδωσαν δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» σύμφωνα με τα οποία αποτελεί «έγκλημα διαρκείας σε βάρος των παιδιών το αιφνίδιο κλείσιμο της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς είναι το μοναδικό δημόσιο κέντρο, με αποτέλεσμα τα χειρουργημένα βρέφη να μεταφέρονται σε εντατικές μονάδες άλλων ορόφων, υπό τριτοκοσμικές και άκρως επικίνδυνες συνθήκες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην εφημερίδα σημειωνόταν ότι αμέσως μετά το κλείσιμο ολόκληρου του Κέντρου τα παιδιά, που ανέμεναν χειρουργεία, παραπέμφθηκαν στο Ωνάσειο, το οποίο όμως δεν διαθέτει κάλυψη παιδιατρικού νοσοκομείου και σε περίπτωση άλλης επιπλοκής οι μικροί ασθενείς μεταφέρονται πίσω στο «Αγία Σοφία».
Τα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν, καταδεικνύουν ότι από το σύνολο των άνω των 50 περιστατικών που ανέμεναν χειρουργείο, το Ωνάσειο «νοσηλεύει» ή «αντιμετωπίζει» 39, ενώ φαίνεται να είναι αναλογικά αυξημένος ο αριθμός επισυμβάντων θανάτων ασθενών.
Σημειώνεται ότι με ερώτησή τους, στη Βουλή, δέκα βουλευτές της ΝΔ έθεσαν το θέμα για το «Αγία Σοφία» από τον Δεκέμβριο του 2012 χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί απάντηση για τον αριθμό των νοσηλευομένων παιδιών, τον αριθμό των επεμβάσεων και την πορεία αυτών.
Η έρευνα του εισαγγελέα θα διερευνήσει όλες τις σχετικές καταγγελίες και θα εντοπίσει αν προκύπτουν ζητήματα διάπραξης αδικημάτων σε βάρος της υγείας παιδιών.