Η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζεται να φορέσει τα καλά της και να υποδεχθεί επίσημα -έστω και με καθυστέρηση- τη νέα χρονιά στη σημερινή εορταστική συναυλία, στο Θέατρο Ολύμπια. Σε αυτή τη γιορτή, κυρίαρχη θέση έχει η νέα γενιά. Σπουδαστές του Opera Studio και η παιδική χορωδία θα τραγουδήσουν και η ομάδα του Dancebox θα χορέψει, με τη συνοδεία της ορχήστρας της Λυρικής, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ζωής Τσόκανου.

«Είναι πολύ όμορφη η αίσθηση, όταν δουλεύεις με νέους ανθρώπους. Υπάρχει μία διαφορετική φρεσκάδα, μία ζωντάνια, ακριβώς επειδή δεν τους δίνεται συχνά η ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στον κόσμο» επισημαίνει η νεαρή μαέστρος.

Για του λόγου το αληθές, θα είναι η πρώτη φορά που η παιδική χορωδία θα ανέβει στη σκηνή και «τα παιδιά περιμένουν με μεγάλη προσμονή την ώρα που θα βγουν να τραγουδήσουν» διαβεβαιώνει η Μάτα Κατσούλη, υπεύθυνη της παιδικής χορωδίας της ΕΛΣ.

Στους πολύ νέους συντελεστές της βραδιάς συγκαταλέγεται και η Μυρσίνη Πετρούτσου, 12 ετών, η οποία θα χορέψει με άλλα δύο παιδιά του «φυτώριου» του μπαλέτου της ΕΛΣ, το «Pas de trois» από τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι.

«Νιώθω χαρούμενη και ενθουσιασμένη. Αλλά έχω και αγωνία» λέει η μικρή χορεύτρια, συνοψίζοντας την ψυχολογία του καλλιτέχνη πριν βγει στη σκηνή.

«Το άγχος υπάρχει και πάντα θα υπάρχει» επιβεβαιώνει η Δήμητρα Βλάχου, χορεύτρια του Dancebox και προσθέτει: «Το θέμα είναι ότι αυτό που εισπράττεις σε κάθε παράσταση σε γεμίζει μέχρι την επόμενη φορά που θα ανέβεις στη σκηνή».

Η καθημερινή δουλειά, τα μαθήματα και τα σεμινάρια με έμπειρους και καταξιωμένους δασκάλους που προσφέρουν τα στούντιο όπερας και χορού έχουν αυτόν ακριβώς τον στόχο: να δώσουν την ευκαιρία στη νέα γενιά καλλιτεχνών να αποκτήσουν εμπειρίες και να επιδιώξουν ό,τι καλύτερο ο καθένας στον τομέα του. Ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει αρκετούς από τους σπουδαστές στο εξωτερικό, μετά το πέρας των σπουδών τους.

Φαίνεται πάντως ότι, σε πείσμα των δύσκολων καιρών που περνάει και η ΕΛΣ και η χώρα, οι νέοι καλλιτέχνες συνεχίζουν να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν το μέλλον τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της συναυλίας και διαθέσιμα εισιτήρια στην ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.