Πριν από μερικές εβδομάδες, στις αρχές του Μαρτίου, το αλιευτικό «Άγιος Παντελεήμων» ενός Καλύμνιου αλιέα προκάλεσε επιδοκιμαστικά σχόλια όταν επέδειξε στην προβλήτα Νάξου την ψαριά του: τέσσερις εντυπωσιακούς τόνους μήκους πάνω από δύο μέτρα και βάρους περίπου διακόσια κιλά ο καθένας. Και ανάμεσά τους ειχε ξεχωρίσει αυτός με μήκος 2,43 μέτρα και βάρος 235 κιλά.
Τη ρεβάνς αυτή τη φορά πήραν δύο πάλι Καλύμνιοι ψαράδες με το αλιευτικό «Κάλυμνος» που προκάλεσαν χειροκροτήματα όταν έκανε την εμφάνισή τους ένας τόνος… τέρας μήκους 2.74 μέτρα και βάρους 288 κιλών. Ενδεχομένως αυτός ο τόνος είναι ο πιο μεγάλος που έχει αλιευτεί στα νερά του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με το naxospress.gr.
Χαρούμενοι οι ψαράδες που ήταν στο αλιευτικό, έκπληκτοι οι λιμενικοί που κλήθηκαν να προχωρήσουν στα διαδικαστικά της αρχειοθέτησης αλλά και οι ντόπιοι που επιστρατεύτηκαν ώστε να μεταφερθεί το ψάρι – γίγας με φορτηγό στο ψυγείο και από εκεί στον τόπο προορισμού του.
Για τον ερυθρό τόνο blue fin tuna (γαλάζόπτερο) και διαθέτει κόκκινο χρώμα το κρέας του σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας. Οι τόνοι έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το βάρος τους μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 450 κιλά.
Τα ψάρια αυτά αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία.
Ο κόκκινος τόνος, το μεγαλύτερο είδος τόνου, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο κόκκινος τόνος θεωρείται εκλεκτός μεζές στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται ωμός ως σούσι. Στη Μεσόγειο η αλιεία τους γίνεται συνήθως με κυκλωτικά δίκτυα (γριγρι). Οι τόνοι που αιχμαλωτίζονται σε αυτά τα δίκτυα στη συνέχεια οδηγούνται σε φάρμες πάχυνσης ώστε να μεγαλώσουν και το κρέας του να αποκτήσει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος