Τη Δευτέρα 22 Απριλίου πρόκειται να δημοσιευθούν τα τεύχη διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ.
Η αναγνώριση από πλευράς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ότι η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής θα προχωρήσει ως εθνικό έργο (με φορέα χρηματοδότησης και υλοποίησης την θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη») όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης στις αρχές Μαρτίου, είναι η μοναδική εκκρεμότητα που απομένει για την έναρξη του διαγωνισμού υλοποίησης του έργου.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων αυτό επισημαίνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, προσθέτοντας ότι η «Αριάδνη» είναι έτοιμη για τη δημοσίευση των τευχών διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού την ερχόμενη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ έχει εγκρίνει τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, ως μέρος του έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής. Έτσι, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, η τροποποίηση των σχετικών αποφάσεών της ώστε να αντανακλούν την καινούρια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, αποτελεί προαπαιτούμενο για να βγει στον αέρα άμεσα ο διαγωνισμός.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι:
-Στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί στην εταιρεία Euroasia Interconnector να αναγνωρίσει την «Αριάδνη Interconnection» ως φορέα υλοποίησης του έργου Κρήτης – Αττικής στο πλαίσιο του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό έως 39%.
-Ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε στη ΡΑΕ αναθεωρημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για τις περιόδους 2019-2028 και 2020-2029 με τα νέα δεδομένα για το έργο Κρήτης – Αττικής (ότι δηλαδή θεωρείται εθνικό έργο με φορέα υλοποίησης την «Αριάδνη Interconnection»)
-Είναι κομβικής σημασίας, η διαδικασία να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, καθώς η επιλογή των αναδόχων που θα υλοποιήσουν το έργο είναι απαραίτητο να έχει συμβεί εντός του έτους. Το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου έως το τέλος του 2022, καθώς είναι απαραίτητο το Ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρικής ενέργειας να ελαφρυνθεί από 400 εκατ. ευρώ ετησίως των ΥΚΩ, ενώ η χώρα έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, μέσω της απόσυρσης των ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Η ΡΑΕ έχει συνδέσει την καθυστερημένη ολοκλήρωση του έργου με σημαντικές ποινικές ρήτρες για τους παραπάνω λόγους.
- Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και της «Αριάδνης», η διεθνής εμπειρία από την υλοποίηση έργων με τεχνικά χαρακτηριστικά συγκρίσιμα με αυτά της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής έχει δείξει ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή τους. Είναι επομένως αυταπόδεικτο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και δεν υπάρχει η πολυτέλεια κωλυσιεργίας για διαδικαστικά ζητήματα.
- Η «Αριάδνη» είναι έτοιμη και περιμένει από τον Ρυθμιστή να πράξει τα δέοντα.