Πέθανε σε ηλικία 96 ετών η γλύπτρια Ναταλία Μελά, εγγονή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη. Η Ναταλία (ή Νάτα) Μελά όπως την αποκαλούσαν γεννήθηκε το 1923. Ήταν εγγονή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη. Πατέρας της ήταν ο Μιχαήλ Μελάς, ενώ η μητέρα της ήταν κόρη του Ιωάννη Πεσμαζόγλου, ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας. Η γιαγιά της, από την πλευρά του πατέρα της, προερχόταν από το γένος Δραγούμη και ήταν αδελφή του Ίωνα Δραγούμη και κόρη του Στέφανου Δραγούμη.
Η Ναταλία Μελά το 1942 έδωσε εξετάσεις στο Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Στην αρχή παρακολούθησε μαθήματα στο Εργαστήριο του Δημητριάδη. Εκεί γνωρίζει το γλύπτη Βάσο Καπάνταη που είναι κι αυτός σπουδαστής. Όταν πέθανε ο Δημητριάδης, πήγε στο Εργαστήριο του Τόμπρου. Εκεί βρίσκεται με το Νίκο Κούνδουρο, τη Λένα Τσούχλου, τη Μπούμπα Λυμπεράκη, τον Βάσο Καπάνταη κ.ά. Παράλληλα πηγαίνει και στο Εργαστήριο του Θανάση Απάρτη.
Την ίδια περίοδο κάνει τις μάσκες για την παράσταση του έργου «Σουάνεβιτ» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, Θέατρο Αλίκη. Στην αρχή της κατοχής εγγράφεται στην ΕΠΟΝ. Σύντομα μπαίνει στο ΚΚΕ. Κάνει παρέα τότε με τον Κώστα Αξελό, Άδωνη Κύρου, Βίκτωρα Μελά, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Κίτσο Μαλτέζο, κ.ά.
Το 1943 δολοφονείται ο Κίτσος Μαλτέζος. Μετά από αυτό το γεγονός αποχωρεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Την ίδια εποχή δημιουργεί το πρώτο της Εργαστήριο στην οδό Βασ. Σοφίας 4 στον τελευταίο όροφο, όπου ήταν πλυσταριά. Εκεί αρχίζει να φτιάχνει αγάλματα και προτομές με γύψο και πηλό. Αργότερα, αυτά τα πλυσταριά κάηκαν και το 1945 μεταφέρθηκε το Εργαστήριό της στην αυλή του σπιτιού, στο στάβλο της οδού Μουρούζη 5. Εκεί μαζεύονται η Νέλλη Ανδρικοπούλου, ο Εγγονόπουλος, ο Τσαρούχης, ο Εμπειρίκος, ο Μόραλης κ.ά.
Αποφοίτησε το 1948, δούλεψε για ένα διάστημα με τον Καθηγητή Δημήτρη Πικιώνη για τη στήλη στον τάφο του Μητροπολίτη Χρύσανθου και αργότερα για το Μνημείο Πεσόντων στο Λεόντιο της Νεμέας στην Πελοπόννησο. Κατασκεύασε και τις προτομές, του Στέφανου Δραγούμη στο Ζάππειο και του Γεωργίου Πεσμαζόγλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
Μετά την αποφοίτησή της άνοιξε δικό της εργαστήριο στον τελευταίο όροφο ενός σπιτιού στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και λίγο αργότερα, το 1945, στον στάβλο ενός σπιτιού στην οδό Μουρούζη. Εκεί μαζευόταν, μεταξύ πολλών άλλων, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Γιάννης Μόραλης.
Το 1951 παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη (1913 – 1993) με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Αλεξάνδρα και για δέκα χρόνια σταμάτησε να δουλεύει, ασχολούμενη με την κατασκευή σκηνικών στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Το 2011 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο της με το Αριστείον Καλών Τεχνών. Έργα της σε δημόσιο χώρο υπάρχουν μεταξύ άλλων στο Ζάππειο, η προτομή του Στέφανου Δραγούμη, στη Θεσσαλονίκη η προτομή του Παύλου Μελά και στις Σπέτσες η προτομή της Μπουμπουλίνας.
Συλλυπητήρια από την πολιτική ηγεσία
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της διεθνώς καταξιωμένης γλύπτριας Ναταλίας Μελά. Εγγονή του Παύλου Μελά και σύζυγος του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, η Ναταλία Μελά υπήρξε μια αντισυμβατική γλύπτρια και μια δυναμική προσωπικότητα, με εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πολλές υπαίθριες προτομές στην Αθήνα φέρουν την υπογραφή της.
Τον Μάρτιο του 2011 η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στη Ναταλία Μελά το Αριστείον Καλών Τεχνών για την προσφορά της στην ελληνική γλυπτική μέσα από το «πρωτοποριακό και εκφραστικό της έργο».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια της γλύπτριας Ναταλίας Μελά και δήλωσε:
Η Ναταλία Μελά, η επιφανής, αντισυμβατική γλύπτρια, που καταξιώθηκε εντός και εκτός συνόρων, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, αφήνοντας στις επόμενες γενιές τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη. Δίνοντας «ζωή» στο μάρμαρο, την πέτρα και το μέταλλο, άφησε τη δική της μοναδική σφραγίδα στον χώρο της γλυπτικής, αντλώντας την έμπνευσή της από τη φύση και την ελληνική μυθολογία. Τα έργα της έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ πολλά εξ αυτών κοσμούν δημόσιους χώρους. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στα παιδιά και στους οικείους της».
Η κηδεία της Ναταλίας Μελά θα γίνει την Τετάρτη από το Α’ Νεκροταφείο στις 2 μετά το μεσημέρι.