Κατά τη διάρκεια του 2012 εκδόθηκαν 581.984 θεωρήσεις εισόδου για Ρώσους πολίτες, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 30% έναντι της περασμένης χρονιάς, δήλωσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, Ιωάννης Πλώτας.
«Σημαντική είναι και η αύξηση κατά 90% των πολλαπλών θεωρήσεων, που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν συχνότερα ταξίδια στην Ελλάδα και τη ζώνη Σένγκεν», είπε ο κ. Πλώτας στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Μόσχα.
Βασιζόμενος στις υπάρχουσες μέχρι στιγμής προκρατήσεις και τις πληροφορίες των τουριστικών πρακτόρων, με τους οποίους συνεργάζεται στενά το Γενικό Προξενείο, ο κ. Πλώτας διατύπωσε την πρόχειρη προκαταρκτική πρόβλεψη ότι και κατά τη φετινή χρονιά θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 20%.
Αφήνοντας πλέον πολύ πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχας αναγνωρίζεται από τους Ρώσους τουριστικούς πράκτορες και τα ΜΜΕ ως ένα απο τα ταχύτερα, καθώς εκδίδει ακόμη και κατά τη θερινή, πιεστική περίοδο, τις βίζες εντός 48 ωρών, κάποιες φορές ακόμη και ταχύτερα, όταν συγκλίνουν λόγοι επείγουσας διαδικασίας, τη στιγμή, που τα περισσότερα προξενεία άλλων χωρών της ζώνης Σένγκεν χρειάζονται 3 και 4 ημέρες.
«Η ευελιξία στο πλαίσιο των κανόνων της Συνθήκης Σένγκεν και η κατά το δυνατό άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των Ρώσων πολιτών είναι η γραμμή, που ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών», επεσήμανε ο κ. Πλώτας
Και αυτό ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι ρωσο-ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συμφωνίας σχετικά με το καθεστώς θεωρήσεων, που οπωσδήποτε θα προβλέπει περισσότερες διευκολύνσεις, με τη Μόσχα να επιζητά πλήρη κατάργηση των θεωρήσεων.
Σύμφωνα με τον Παύλο Μούρμα, από το Γραφείο του ΕΟΤ Μόσχας, αντίστοιχη είναι η αύξηση και στο μέσο όρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου λειτουργούν άλλα δύο ελληνικά Προξενεία, στο Νοβοροσίσκ και την Αγία Πετρούπολη.
Ειδικότερα στο Προξενείο του Νοβοροσίσκ, η αύξηση ξεπέρασε το 68%, ενώ μικρή μείωση κατά 3,5% παρατηρείται μόνο στο Προξενείο της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με τους υπευθύνους η μείωση σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της βορεινής ρωσικής συμπρωτεύουσας εξασφαλίζουν βίζες Φινλανδίας και με αυτές ταξιδεύουν και στην Ελλάδα.
Πάντως το διευθυντικό στέλεχος τράπεζας, Οξάνα Κοτσεργκά, παραπονέθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον μεγάλο αριθμό εγγράφων, που της ζητήθηκαν, λέγοντας ότι «ορισμένες φορές οι υπάλληλοί σας κοιτούν τον τύπο και χάνουν την ουσία και η ουσία είναι ότι έχω πολυάριθμες και μακρόχρονες βίζες Σένγκεν και όχι αν πρόλαβα ή όχι να αγοράσω αεροπορικό εισιτήριο για την Ελλάδα».
Παρόμοιες θετικές τάσεις παρατηρούνται και στην τουριστική κίνηση από την Ουκρανία, όπου από το Προξενείο του Κιέβου εκδόθηκαν το 2012 κατά 104,69 % περισσότερες βίζες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Το ρεκόρ όλων των εποχών καταγράφηκε το Δεκέμβριο, όταν εκδόθηκαν κατά 784,49 % περισσότερες θεωρήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (5590 βίζες, έναντι 632), γεγονός, που καταγράφει το ενδιαφέρον των πολιτών της Ουκρανίας να κάνουν γιορτές στην Ελλάδα.