Ο χιονιάς απλώθηκε στα ορεινά του Ρεθύμνου μετά και τη χιονόπτωση η οποία έχει δυσχεράνει την καθημερινότητα των κατοίκων σε Μυλοπόταμο, Αμάρι, χωριά στις πλαγιές του Ψηλορείτη, κτηνοτροφικές μονάδες και ποιμνιοστάσια.
Οι δήμοι στα ορεινά του Ρεθύμνου, βρίσκονται σε επιφυλακή και δρουν άμεσα, ώστε οι δρόμοι να μείνουν ανοικτοί και ασφαλείς για όσους κινούνται επί του κεντρικού και περιφερειακού δικτύου. Οι αλυσίδες κυρίως στις ορεινές περιοχές Ανωγείων και Μυλοποτάμου είναι αναγκαίες και οι δήμοι συστήνουν την προσοχή σε οδηγούς οχημάτων λόγω του παγετού.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σήμερα τα σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών, λειτούργησαν στην πλειονότητα με καθυστερήσεις, ενώ σε περιοχές και χωριά που ο χιονιάς έπεσε βαρύς, δεν λειτούργησαν.

Στο μεταξύ, λόγω του παγετού, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του ένας νεαρός στους Αρμένους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Χθες τα μεσάνυχτα στο ίδιο σημείο του δρόμου Αρμένων- Αγίου Βασιλείου, μία νταλίκα δίπλωσε και ανετράπη με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Στα Ανώγεια, λόγω του παγετού παρουσιάσθηκε πρόβλημα στην υδροδότηση του χωριού λόγω βλάβης στο αντλιοστάσιο. Αυτή την ώρα συνεργεία του δήμου εργάζονται για την επαναλειτουργία του.

Στο μεταξύ, έντονο προβληματισμό έχει δημιουργήσει στους δήμους ορεινών περιοχών του Ρεθύμνου η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να μην ενταχθούν στην Α ΄και Β΄ ζώνη που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των επιχορηγήσεων των περιοχών που θα λάβουν χρήματα για θέρμανση των σχολείων.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών όλοι οι δήμοι της χώρας θα λάβουν 20 εκατ. ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, ενώ οι δήμοι που έχουν ενταχθεί στις ζώνες Α΄ και Β΄ θα λάβουν 5 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Παρά ταύτα όμως, δήμοι όπως αυτός των Ανωγείων ή χωριά του Ψηλορείτη που ανήκουν στον καλλικρατικό δήμο Μυλοποτάμου, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ίσες με εκείνες της Αλεξανδρούπολης, έχουν ενταχθεί στις ζώνες Γ΄ και Δ΄. Παρά τις εδώ και καιρό ενστάσεις και διαμαρτυρίες από πλευράς του δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, η απόφαση για μη επανεξέταση του θέματος από το αρμόδιο υπουργείο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Επισημαίνει μάλιστα, πως η πολιτεία οφείλει να διερευνήσει σε βάθος το θέμα των ορεινών περιοχών και των ουσιαστικών προβλημάτων που αφορούν στην ασφάλεια και ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Σήμερα κιόλας, ο συγκεκριμένος δήμος θα επανέλθει επί του θέματος με ένστασή του στον ίδιο τον υπουργό κ. Μανιτάκη, ενώ δεν αποκλείεται και η από κοινού αντίδραση του Δικτύου Ορεινών Δήμων της Ελλάδας.