Μικρή τόνωση της κίνησης στην αγορά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, που όμως δεν έσωσε την «παρτίδα» σε ό,τι αφορά τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, έφεραν κατά την περίοδο των εορτών -και ιδίως την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου- η λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού στην Πλατεία Αριστοτέλους και οι δελεαστικές προσφορές των καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, το γιορτινό κλίμα και οι προσφορές/μειωμένες τιμές (τις οποίες εφήρμοσε το 87% των επιχειρήσεων), μπορεί να έφεραν περισσότερους καταναλωτές στα καταστήματα, αλλά παρόλα αυτά ο τζίρος συνολικά της αγοράς της Θεσσαλονίκης μειώθηκε κατά 30% μέσο όρο.
Ιδίως στα καταστήματα εκτός ιστορικού κέντρου η κατάσταση ήταν «τραγική», σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ), σε δείγμα 200 επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνει ο ΕΣΘ, οι επιχειρηματίες της περιοχής εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στις χειμερινές εκπτώσεις.
«Η κίνηση στην αγορά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο των εορτών από τις 21 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια.
Πολύς κόσμος επισκέφθηκε το κέντρο και η κίνηση ήταν αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι. Το θετικότερο όλων ήταν ότι υπήρξε αλλαγή της ψυχολογίας των καταναλωτών.
Παρόλα αυτά, όμως, και στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το 18% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και μόνον το 5% είδε αύξηση», υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΣΘ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα (κέντρο, ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη), μείωση τζίρου δήλωσαν σχεδόν οκτώ στις δέκα (ποσοστό 78%), σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 17% επισήμανε ότι ο κύκλος εργασιών κυμάνθηκε στα περυσινά επίπεδα, και μόνον το 4% ότι τον είδε ν΄αυξάνεται.
Τραγική εικόνα στις περιφερειακές αγορές
Μεταξύ των επιχειρήσεων του κέντρου, περισσότερο φαίνεται ότι επλήγησαν εκείνες των οδών Ερμού-Βασιλέως Ηρακλείου-Δημητρίου Γούναρη (το 85% δήλωσε αρνητική μεταβολή τζίρου σε σχέση με πέρυσι), ακολουθούμενες από εκείνες της περιοχής Εγνατίας- Ιωνος Δραγούμη-Βενιζέλου (82%).
Συγκριτικά καλύτερη ήταν η εικόνα στη ζώνη Τσιμισκή, Αγίας Σοφίας, Μητροπόλεως, Προξένου Κορομηλά, όπου το ποσοστό των επιχειρήσεων, που διαπίστωσαν μείωση τζίρου, δεν ξεπέρασε το 60%.
Αντίθετα, τραγική χαρακτηρίζει ο ΕΣΘ την εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου και κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου ποσοστό 93% επί των ερωτηθέντων δήλωσε συρρίκνωση τζίρου σε σχέση με πέρυσι. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, το 70% των ερωτηθέντων διαπίστωσε επίσης αρνητική μεταβολή τζίρου σε σχέση με τις γιορτές του 2011-2012.
«Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη»
Κοινή διαπίστωση είναι ότι την περίοδο από 17 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα κινήθηκαν περισσότερο (64%), ενώ το 10% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων, ούτε την περίοδο της Πρωτοχρονιάς κινήθηκαν ιδιαίτερα.
Η Κυριακή 23 Δεκεμβρίου είχε ικανοποιητική κίνηση για τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (105 επιχειρηματίες), ενώ πιο «χαλαρά» ήταν τα πράγματα την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου (μόνο 14 από τους ερωτηθέντες χαρακτήρισαν την κίνηση ως ικανοποιητική). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το 40% δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι η αγορά ανοιχτή δύο Κυριακές την περίοδο των Χριστουγέννων.
Αναμένοντας τις χειμερινές εκπτώσεις
«Είναι γεγονός, ότι την περίοδο των εορτών, το ιστορικό κέντρο κινήθηκε πολύ καλύτερα από την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτό συντέλεσε, σε ένα μεγάλο βαθμό, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, το οποίο προσέλκυσε πολύ κόσμο και Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης, αλλά και οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των προϊόντων. Ενας κούκος, όμως, δεν φέρνει την άνοιξη» και δεν μπορεί να καλύψει την έντονα μειωμένη κίνηση του διαστήματος προ των εορτών.
Η αγορά τώρα εναποθέτει τις ελπίδες της στις εκπτώσεις που ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου, όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χαρακτηρίζονται από γενναίες μειώσεις των τιμών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΣΘ.