Εκτενή αναφορά στις ιστοσελίδες που δημιουργήθηκαν τo τελευταίo διάστημα στην Ελλάδα και φιλοξενούν τις καταγγελίες για δωροδοκία στο Δημόσιο κάνει άρθρο του BBC.
Μάλιστα προσπαθεί να ερμηνεύσει τη λέξη «fakelaki» αναφέροντας τις καταγγελίες σε ιστοσελίδες όπως το edosafakelaki.org της Χριστίνας Τρεμόντι η οποία και παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Άντριου Μπόμφορντ, για τη δική της προσωπική ιστορία που την ώθησε να δημιουργήσει την ιστοσελίδα καταγγελιών.
Η ετυμολογία της λέξης φακελάκι (fakelaki) το οποίο σημαίνει «o μικρός φάκελος» ενώ δίνει και πληροφορίες για το πως προφέρεται η λέξη, δηλαδή, «fakk-el-akee».
«Είναι βετεράνος πολέμου και του έγινε διάγνωση καρκίνου του προστάτη» αναφέρει η Χριστίνα. Ένα βράδυ είχε αδιάκοπη αιμορραγία και έπρεπε να μεταφερθούμε στο νοσοκομείο… εκεί αγνόησαν τον παππού μου.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Χριστίνα η μητέρα της έδωσε 300 ευρώ ώστε να εγχειρησθεί ο παππούς της εντός της ημέρας.
Η Χριστίνα αποφάσισε να αποκαλύψει πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η πρακτική στην Ελλάδα. Σε ένα μήνα υπήρξαν γράφτηκαν από πολίτες στην ιστοσελίδα τουλάχιστον χίλιες ιστορίες δωροδοκίας
«Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, θυμωμένοι, αισθάνονται εξαπατημένοι» αναφέρει.
Στη συνέχεια το άρθρο του BBC κάνει εκτενή αναφορά σε παραδείγματα διαφθοράς και «φακελάκια» που μάλλον κάτι θυμίζουν στους περισσότερους Έλληνες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη φοροδιαφυγή στη χώρας μας με το άρθρο να κάνει λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει το λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ με τους 2.000 Έλληνες με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.