Περίπου ένας στους τέσσερις Έλληνες πάσχουν από υπέρταση, ένας στους τρεις υπερτασικούς είναι υπέρβαρος και μόλις οι μισοί καταφέρνουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεσε σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έγινε σήμερα για την υπέρταση, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Το πρόβλημα της υπέρτασης επιδεινώνεται συναρτήσει της ηλικίας, προσβάλλοντας άτομα ηλικίας 60-70 ετών σε ποσοστό άνω του 50% καθώς επίσης και σε ποσοστό άνω του 75% άτομα άνω των 70 ετών.

Ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, πως εάν δεν ληφθούν μέτρα, η συχνότητά της υπέρτασης αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2025.

Για αρκετά χρόνια θεωρούνταν πως η συστολική (μεγάλη) πίεση πάνω από 14 και διαστολική (μικρή) πίεση κάτω από 9 υπερδιπλασιάζει τη νοσηρότητα και θνητότητα από καρδιαγγειακά περιστατικά.

Σήμερα, οι αναθεωρημένες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες για την διαχείριση της υπέρτασης προτείνουν πιο επιθετική θεραπεία και χαμηλότερους στόχους (130/80 mmHg) ενώ παράλληλα τονίζουν τη σημασία του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου στη διαχείριση της νόσου.