Επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της απασχόλησης αναμένουν οι Έλληνες εργοδότες σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της Manpower για το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει πως οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν ένα ακόμη δύσκολο τρίμηνο για την αγορά εργασίας. Ωστόσο, παρά το ότι ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο, ο ρυθμός των απολύσεων δείχνει να επιβραδύνεται, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2013 ενισχύονται σε πέντε από τους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας, τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και με το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Καθώς το 9% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 25% μείωση, ενώ το 66% δεν προβλέπει μεταβολή, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2013 διαμορφώνονται στο -16%. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διατηρούνται αμετάβλητες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ βελτιώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε -11%, παραμένοντας αρνητικές σε κάθε τρίμηνο των τελευταίων τριών ετών.
«Όταν οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της χώρας διαμορφώνονται στο -11, είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι. Κι όμως, λαμβάνοντας υπόψη μας τις συνθήκες, τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι θα μπορούσαν να είναι. Το 2012 η αγορά εργασίας στην Ελλάδα κατρακύλησε στο κατώτατο σημείο της.
Η έρευνα φανερώνει ότι αυτή η κατρακύλα ανακόπτεται και ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας περιόδου σταθεροποίησης», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup Δρ. Βενετία Κουσία.
«Βλέπουμε ακόμη το 66% των εργοδοτών να δηλώνουν πως δεν θα προχωρήσουν σε άλλες μειώσεις προσωπικού μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Πρόκειται για ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό στοιχείο, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου η απώλεια ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Βεβαίως, και το επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν εργοδότες που θα κληθούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Παρ΄όλα αυτά, δεν θα σταματήσω να τονίζω ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη της αγοράς, όταν αυτή έρθει», σχολίασε η Δρ Κουσία.
Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες στο σύνολο των εννέα τομέων οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Οι δυσμενέστερες προοπτικές αναφέρονται από τους εργοδότες στους τομείς του τουρισμού και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -20% και -18% αντίστοιχα.
Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις και στον τομέα των κατασκευών, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -16%, όπως και στον τομέα της μεταποίησης, όπου οι προοπτικές διαμορφώνονται στο -15%. Συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -12% αναφέρονται στον τομέα της γεωργίας, στον τομέα ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και ύδρευση και στον τομέα μεταφορές και επικοινωνίες.
«Παρά το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα, και αυτό το τρίμηνο βλέπουμε ότι σε κάθε έναν από τους 9 κλάδους της οικονομίας υπάρχουν -έστω λιγοστοί σε ποσοστό- εργοδότες, οι οποίοι σχεδιάζουν προσλήψεις.
Είναι γεγονός ότι οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ή αορίστου χρόνου δεν βρίσκονται σε αφθονία εκεί έξω. Κι αυτό γιατί οι εταιρείες θέλουν, υπό αυτές τις αβέβαιες συνθήκες, να διατηρήσουν την ευελιξία τους.
Στην πράξη, αυτή η ανάγκη μεταφράζεται σε περισσότερες θέσεις interim ή, ακόμη, σε θέσεις στις οποίες η αμοιβή εξαρτάται πλήρως από την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και αποτελεσμάτων.
Ακόμη κι αν κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, βλέπουμε ότι καλά αμειβόμενες θέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί έξω, ειδικά για υποψήφιους που είναι ευέλικτοι και καλά προετοιμασμένοι να τις κυνηγήσουν και να δείξουν ότι διαθέτουν εκείνα τα προσόντα που απαιτούνται για να επιτύχουν αποτελέσματα», προσθέτει η Δρ. Κουσία.
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Οι προοπτικές του τομέα δημόσιο & κοινωνικές υπηρεσίες ενισχύονται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εργοδότες στον τομέα του τουρισμού αναφέρουν βελτίωση της τάξης των 9 ποσοστιαίων μονάδων. οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των μεταφορών & επικοινωνιών.
Αντίθετα, εξασθενημένα καταγράφονται τα σχέδια προσλήψεων σε τρεις τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης του τομέα ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο & ύδρευση, να καταγράφονται μειωμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την αύξηση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα δημόσιο και κοινωνικές υπηρεσίες.
Οι εργοδότες του τομέα χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις αναφέρουν βελτίωση 7 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ σε τρεις τομείς (γεωργία, κατασκευές και χονδρικό και λιανικό εμπόριο) αναφέρονται αυξήσεις 6 ποσοστιαίων μονάδων. ωστόσο, οι προθέσεις προσλήψεων εξασθενούν σε δύο τομείς: οι προοπτικές στον τομέα ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο & ύδρευση μειώνονται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στον τομέα του τουρισμού η μείωση φτάνει τις 12 ποσοστιαίες μονάδες.
Μείωση του αριθμού των απασχολούμενων προβλέπουν οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες για το πρώτο τρίμηνο 2013. Οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν δυσοίωνες συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -18%, ενώ οι προοπτικές για την ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής καταγράφονται στο -10%.
Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρύτερη περιφέρεια αττικής, αλλά αποδυναμώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα. σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές βελτιώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής