Σε αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ΑΠΘ επιδίδονται οι πρυτανικές αρχές με τη συνδρομή όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε επιχείρηση καθαρισμού των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του πανεπιστημίου με την εθελοντική συμμετοχή μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και πολιτών.
«Μια προσπάθεια που έχει ορατά αποτελέσματα και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που εξακολουθεί να προβάλλεται από μερίδα του Τύπου και ουδόλως ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του ΑΠΘ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα:
«Για τις χθεσινές εξελίξεις στη συνάντηση που συγκάλεσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θεσμικής διαδικασίας για «ειρηνική επίλυση των διαφορών» και στην οποία συμμετείχαν η διοίκηση του ΑΠΘ, η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν με ανακοίνωσή τους την πανεπιστημιακή κοινότητα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στη συνάντηση η πλευρά του ΑΠΘ, δήλωσε ότι, όπως πάντα, θα κάνει ό,τι καλύτερο για τους εργαζόμενους, στα στενά όμως όρια που επιτρέπει το θεσμικό καθεστώς και επιβάλλουν οι νέες δυσμενέστατες οικονομικές δυνατότητες του ιδρύματος.
Ειδικότερα, ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε ότι τα δεδουλευμένα, όπως άλλωστε και όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΑΠΘ, δεν έχουν από καιρό τακτοποιηθεί λόγω της μη λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών, εξαιτίας της κατάληψης του κτιρίου Διοίκησης. Κατέληξε τέλος, ότι μετά την επαναλειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών θα γίνει προσπάθεια να καταβληθούν τα δεδουλευμένα άμεσα. Κάτι που, όπως ανέφερε, θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί, αν η διοίκηση των εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ είχε εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση και είχε δεχθεί να συζητήσει τις προτάσεις που της είχε εγκαίρως υποβάλει η Πρυτανεία του ΑΠΘ και βεβαίως αν δεν είχε απορρίψει την ανανέωση των συμβάσεών τους. Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Σχολής ΝΟΠΕ, καθηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος πρότεινε -και έγινε αποδεκτή- τη σύσταση 3μελούς νομικής επιτροπής αποτελούμενης από δικηγόρο του ΑΠΘ, δικηγόρο του σωματείου των εργαζομένων στις εργολαβίες και ενός επιδιαιτητή που, όπως συμφωνήθηκε, θα είναι ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Άρης Καζάκος. Η γνωμοδότηση της επιτροπής αυτής θα υποβληθεί στην διοίκηση του ΑΠΘ, η οποία συνεκτιμώντας τα νέα οικονομικά δεδομένα θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της».