Σε 28.300 ανέρχονται τα ακίνητα που φέρονται ως «κατεχόμενα», με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι Κτηματικές Υπηρεσίες και τηρούνται ηλεκτρονικά στο αρχείο της ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου).
Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών Αγλαΐας Βασιλοπούλου, τα εν λόγω ακίνητα καλύπτουν συνολικής επιφάνειας 403.000 στρέμματα.
Με το έγγραφο γίνεται γνωστό για τα ακίνητα που φέρουν τον χαρακτήρα «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» στις Κτηματολογικές Εγγραφές, η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, με εγκύκλιο διαταγή της, έδωσε οδηγίες στις περιφερειακές της υπηρεσίες (κτηματικές) για την καλύτερη δυνατή προστασία της δημόσιας περιουσίας.
Αναφέρεται, επίσης, ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων», τα δημόσια κτήματα αρμοδιότητας τής εν λόγω υπηρεσίας θα είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένα- και επομένως θα είναι ευχερέστερη η προστασία και διαχείρισή τους.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το έγγραφο για την καταπάτηση δημόσιας γης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικής με τον αριθμό και την έκταση των καταπατημένων και των αγνώστου ιδιοκτησίας ακίνητα, που έχουν προκύψει τόσο από τη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου, όσο και από τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου).
Όσον αφορά στην προστασία των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας υπενθυμίζει ότι «λαμβάνονται μέτρα προστασίας (κατασταλτικά), τα οποία προβλέπονται από τις διατάξεις περί δημοσίων κτημάτων προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι σε βάρος των αυθαιρέτων δημοσίων κτημάτων εκδίδεται πρωτόκολλο αυθαίρετης χρήσης και πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής. Προβλέπεται, επίσης, άσκηση ποινικής δίωξης και σε περιπτώσεις καταπάτησης αιγιαλού εκδίδεται πρωτόκολλο κατεδάφισης.