Την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της λειτουργίας και απονομής πτυχίων από τα κολέγια στον τόπο μας, εκφράζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δημ. Νίνος, με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Παιδείας. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ εκφράζει τους προβληματισμούς του για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο ζήτημα των κολεγίων και των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, με τις τελευταίες πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας αναφέρει:
«Υπό το φως όλων αυτών των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών, τα μέλη του Συμβουλίου ΤΕΙ Αθήνας εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και κυρίως τη μεγάλη ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα, επισημαίνοντας τα ακόλουθα: όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Αθήνας υπηρετούμε πιστά το Ίδρυμά μας ως δάσκαλοι κι όχι ως κρατικοί υπάλληλοι, διότι η Εκπαίδευση συνιστά το πολυτιμότερο αγαθό που μπορούμε να προσφέρουμε στους νέους της πατρίδας μας. Για όλους εμάς η Εκπαίδευση δεν είναι μια τυποποιημένη διαδικασία μαζικής παραγωγής πτυχιούχων για την αντιμετώπιση των εκάστοτε αναγκών της αγοράς εργασίας». Ο Δ. Νίνος προσθέτει: «Η ρύθμιση αυτή, την οποία το υπουργείο εμφανίζει ως συμμόρφωση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε επιχειρηματικό φορέα να προσφέρει μόρφωση τριών επιπέδων, ώστε να ικανοποιεί τον όρο ”ανώτατη” σε ένα καθεστώς, όμως, μη ακαδημαϊκά προσδιορισμένου θεσμικού πλαισίου». Αναφέρεται στη συνέχεια στον τρόπο λειτουργίας των κολεγίων, τονίζοντας ότι διέπονται «από πλήρη αδιαφάνεια», ενώ κάνει λόγο και για την ακαταλληλότητα των κτιρίων σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στην ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή.
«Η αναγνώριση των πτυχίων μεταπτυχιακών σπουδών που χορηγούν κολέγια τα οποία συνεργάζονται όχι μόνο με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός της Ευρώπης», τονίζει ο πρόεδρος, «πρακτικά οδηγεί στην καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, διότι νομιμοποιούνται πλήρως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια την ίδια στιγμή που με ποικίλες μεθοδεύσεις (περικοπές προϋπολογισμών, απολύσεις προσωπικού) υπονομεύονται και αποδυναμώνονται τα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Κατόπιν όλων αυτών, τίθεται εύλογα το ερώτημα: Μήπως το άρθρο 16 θα μετατραπεί αυτομάτως σε μια ανενεργή, παρωχημένη συνταγματική πρόβλεψη, η οποία θα χρήζει αναθεώρησης;».
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας επαναλαμβάνει ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα λειτουργούν στα όρια των αντοχών τους και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «να μελετήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις των νομοθετικών αυτών ρυθμίσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας».
Τέλος, κάνει έκκληση στην κυβέρνηση και στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου «να επανεξετάσουν αυτές τις ρυθμίσεις που προσδίδουν στην Εκπαίδευση το χαρακτήρα ”αναλώσιμου προϊόντος”».