«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το άρθρο 24 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για την «χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, το πράσινο ταμείο και την κύρωση των δασικών χαρτών», ο Νίκος Ιωνάς, υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνα σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Νέας Μάκρης την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Δασικοί χάρτες, οι επιπτώσεις των δασικών χαρτών στην περιοχή μας».

Το άρθρο 24 σχετίζεται με το θέμα της κύρωσης των δασικών χαρτών και αφορά ιδιαιτέρως τον Μαραθώνα, το Γραμματικό, τον Βαρνάβα, το Καλέτζι και το Άνω Σούλι.

Το άρθρο 24 αμφισβητεί το κύρος καθορισμού των ορίων των οικισμών που δημιουργήθηκαν προ του 1923 και τα οποία είχαν ρυθμιστεί με Νομαρχιακές αποφάσεις πριν 35 χρόνια. «Αμφισβητεί», σημείωσε ο κ. Ιωνάς, «τις νόμιμες οικοδομικές άδειες που η Πολιτεία έχει εκδώσει σε περιοχές θεσμοθετημένες ως οικισμούς».

«Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι κοινωνικά άδικη» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η ρύθμιση καταργεί οικισμούς, αφού θεωρεί ότι στερούνται νόμιμης έγκρισης και επανεξετάζει τις άδειες με βασική συνιστώσα της νέας άδειας την άποψη της Δασικής Υπηρεσίας».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα – τοπογράφος μηχανικός στο επάγγελμα – τόνισε ότι «το άρθρο είναι απαράδεκτο», αφού όπως είπε «η σωστή νομοθετική λύση οφείλει να λαμβάνει υπόψη της την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Για αυτό πρέπει να εξαιρεί τους οικισμούς που δημιουργήθηκαν προ του 1923 και να κυρωθούν ξανά τα όρια τους, όπως αποτυπώνονται επακριβώς στα αντίστοιχα διαγράμματα τα οποία έχουν εγκριθεί και δημοσιοποιηθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν 35 χρόνια».