Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας των πανεπιστημίων, είναι η παραμονή των υπαλλήλων τους στη θέση τους.
Αυτό επισημαίνουν πολλοί από τους πρυτάνεις που συνεδρίαζαν ως αργά το βράδυ στο Λαύριο στην έκτακτη Σύνοδό τους με κύριο θέμα την απομάκρυνση υπαλλήλων από τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι πρυτάνεις που εμφανίστηκαν έτοιμοι να παραιτηθούν στην περίπτωση που απομακρυνθούν υπάλληλοί τους. Αν συμβεί αυτό, λένε, τίθεται σε σκληρή δοκιμασία η λειτουργία των ιδρυμάτων, που πλήττονται και από την οικονομική κρίση, τις περικοπές και τις μειώσεις.
Οι πρυτάνεις τόνισαν ότι οι διατάξεις για τη διαθεσιμότητα ή κατάργηση ειδικοτήτων και θέσεων αντίκεινται, προδήλως, στο ισχύον Σύνταγμα.
Επίσης, σημειώνουν ότι παραβλέπεται σκοπίμως ότι το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, το οποίο θίγεται με τις διατάξεις αυτές και οδηγείται σε απόλυση (ύστερα από τουλάχιστον μία δεκαετία υπηρεσίας σε κρίσιμες θέσεις των πανεπιστημίων), έχει προσληφθεί με «διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας» υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΑΣΕΠ ή με δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα, η Σύνοδος, που συνεδρίασε παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Κυριαζή, ζητεί, για άλλη μία φορά, την εξαίρεση του χώρου της Παιδείας από ρυθμίσεις που την πλήττουν καίρια.
Όμως, οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν και στο θέμα της συγχώνευσης τμημάτων και σχολών, γνωστής ως σχέδιο «Αθηνά». Σημειώνουν χαρακτηριστικά σε σχετικό ψήφισμά τους ότι όπως δρομολογείται υπό το πρόσχημα του «εξορθολογισμού» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η Σύνοδος εκφράζει την έντονη ανησυχία της διότι:
α) Η κατεπείγουσα εντός 40 ημερών διαδικασία λήψης απόφασης προοιωνίζεται προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση του έντονα ελλειμματικού προϋπολογισμού 2013 για τα πανεπιστήμια
β) Αγνοείται η θεσμική υποχρέωση σύγκλησης του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας, ως του αρμόδιου εισηγητικού οργάνου στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και τη χωροταξική διάρθρωση των πανεπιστημίων, με αυτόνομη συμμετοχή όλων των πανεπιστημίων διά των πρυτανικών Αρχών τους
γ) Στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων, κάθε ίδρυμα έχει το αυτονόητο δικαίωμα της διάρθρωσής του σε σχολές και τμήματα. Επανειλημμένα η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την τήρηση των θεσμικών κανόνων για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, εθνικά και αναπτυξιακά κριτήρια και ουδέποτε αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διάλογο για αυτό το θέμα.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, εξάλλου, επιμένει στην υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου δημόσιου πανεπιστημίου που δεν μπορεί να παραβιάζεται από κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες έχουν ως μοναδικό κριτήριο την επίτευξη της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τα πανεπιστήμια και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τέλος, όπως καταλήγουν στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις, «Με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις προαναγγελλόμενες απολύσεις προσωπικού, τις επικείμενες κατεπείγουσες διαδικασίες συγχωνεύσεων ιδρυμάτων/τμημάτων και τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, οι πρυτανικές Αρχές δηλώνουν έτοιμες να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού Παιδείας και του πρωθυπουργού της χώρας, υπερασπιζόμενες το δημόσιο αγαθό της Παιδείας σε εποχή κρίσης και αρνούμενες να συναινέσουν στην περαιτέρω διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου».