Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του γερμανικού Τύπου βρίσκονται οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο να βγει από την Ευρωζώνη.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung, με τίτλο «ο Σόιμπλε δίνει εγγυήσεις στην Ελλάδα», σχολιάζει ότι «προς το παρόν δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Με αυτή την κίνηση Μέρκελ και Σόιμπλε επιλέγουν στην ευρωπαϊκή τους πολιτική τον δρόμο με τους λιγότερους κινδύνους».
Οι δηλώσεις Σόιμπλε είναι πρωτοσέλιδο και στην Frankfurter Allgemeiner Zeitung, η οποία σημειώνει στον τίτλο της «Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει».
Η εφημερίδα Die Zeit αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Ο Σόιμπλε δηλώνει αλλαγή πλεύσης. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει στη Σιγκαπούρη αυτό που είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό: η Γερμανία θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ – ακόμα και αν απαιτείται μεγαλύτερη βοήθεια».
Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Για την αλλαγή πλεύσης υπάρχουν δυο λόγοι. Πρώτον η νέα ελληνική κυβέρνηση έπεισε τη γερμανική κυβέρνηση ότι η Αθήνα το εννοεί σοβαρά, και ότι θέλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκαν. Και δεύτερον, πιστεύουν στο Βερολίνο πως μια έξοδος της Ελλάδας τώρα θα ήταν επικίνδυνη».
Για το ίδιο θέμα η Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Μπορεί να ασκεί κανείς κριτική για την περεταίρω βοήθεια προς την Ελλάδα, όμως προς το παρόν αυτή είναι η μοναδική λύση. Αυτό φάνηκε τώρα και στο Τόκιο. Εκεί φάνηκε ξεκάθαρα πως η Ευρώπη έγινε το προβληματικό παιδί. Τις προηγούμενες δεκαετίες στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι οικονομικές κρίσεις στην Νότια Αμερική και στην Ασία. Εδώ και δυόμιση χρόνια στο επίκεντρο βρίσκεται η Ευρώπη».
Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse αναφέρει πως η πρόταση για επαναγορά ομολόγων από την ίδια την Ελλάδα, με κεφάλαια που δανείζεται, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα αλλά είναι λάθος. Μπορεί κάτι τέτοιο να μπορεί να λειτουργήσει με τις τράπεζες όχι όμως με την Ελλάδα, πιστεύει η εφημερίδα και εξηγεί: «Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι καλή λύση. Διαφορετικά από ότι συμβαίνει με τις τράπεζες, η χώρα δεν διαθέτει η ίδια τα χρήματα για την επαναγορά ομολόγων. Επειδή οι Έλληνες δεν είναι πλέον αξιόπιστοι, δεν μπορούν να βρουν μόνοι τους τα χρήματα στις αγορές, αλλά θα πρέπει να τα δανειστούν από τον ESM. Με τον τρόπο αυτό τα χρέη θα μειώνονταν αλλά τα ποσά που θα έπρεπε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι των άλλων ευρωπαϊκών κρατών θα αυξάνονταν».