Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης έντονων πλημμυρικών φαινομένων αντιμετωπίζουν περιοχές της Χαλκιδικής, στις οποίες είτε σημειώθηκαν πυρκαγιές το καλοκαίρι είτε υπήρξαν σοβαρές φθορές των αντιπλημμυρικών υποδομών κατά τα περσινά έντονα καιρικά φαινόμενα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης είναι η περιοχή της Ουρανούπολης που επλήγη από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου και της δεύτερης η περιοχή της Κασσάνδρας, όπου από την περσινή βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές στο αντιπλημμυρικό έργο που είχε κατασκευαστεί από το Κασσανδρινό μέχρι τη Φούρκα.
Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, με αφορμή συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για τις δύο παραπάνω περιοχές.
Σε ό,τι αφορά την Ουρανούπολη εξετάζονται μέτρα πρόληψης του κινδύνου και υλοποιούνται καθαρισμοί σε ρέματα ενώ ο δήμος Κασσάνδρας προωθεί τη χρηματοδότηση νέων αντιπλημμυρικών έργων.
Στο μεταξύ, ο αντιπεριφερειάρχης τονίζει πως εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούνται όλο και λιγότερα αντιπλημμυρικά έργα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πια η δυνατότητα να γίνονται όλα όσα χρειάζονται.
«Καθαρίζουμε ποτάμια, ρέματα, ρυάκια με ίδιους πόρους και δικά μας μηχανήματα. Ωστόσο δεν υπάρχουν οι ίδιες δυνατότητες με εκείνες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα η σχετική αρμοδιότητα έχει περάσει από τον περασμένο Απρίλιο στους δήμους τους οποίους βοηθούμε επικουρικά» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον αναφέρει ως σημεία αυξημένης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πλημμυρών, τη βορειοανατολική Χαλκιδική (Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Ιερισσός και Μεγάλη Παναγιά) και τη Σιθωνία (Συκιά, Σάρτη και Νικήτη).
«Αν δεν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλά. Ωστόσο θα πρέπει ο καθένας να κάνει αυτό που μπορεί. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την ενεργοποίηση των μηχανισμών των δήμων και της περιφέρειας χρειάζεται και η ευαισθησία των κατοίκων και των επισκεπτών της Χαλκιδικής ώστε να μην απορρίπτουν σκουπίδια, μπάζα και άλλα αντικείμενα σε κοίτες χειμάρρων, ρέματα και άλλα σημεία που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε περίπτωση σφοδρής βροχόπτωσης» προσθέτει.
(Φωτογραφία αρχείου)