Στην καρδιά Γερμανών και Ελλήνων μίλησε 18χρονη από την Παραμυθιά. «Είμαι νέα. Είμαι Ελληνίδα. Θα σας μιλήσω ελληνικά και δεν θέλω διερμηνέα γιατί μετά θα σας μιλήσω και στα γερμανικά. Η δική μου γενιά θεωρεί ότι είναι καταδικασμένη. Κληρονομήσαμε έναν κόσμο για τον οποίο δεν ευθυνόμαστε εμείς και είναι νοσηρός. Η ανεργία είναι τροχοπέδη στη ζωή μας και μας εμποδίζει να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας. Όμως είμαστε νέοι, και όπως έλεγε ο Καζαντζάκης, «νέος θα πει να θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο». Και όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, «οι νέοι ζουν κυρίως με την ελπίδα. Ο λόγος είναι από το γεγονός ότι η ελπίδα αφορά το μέλλον και για τους νέους το μέλλον είναι μεγάλο». Από την πλευρά μου, έχω να πω ότι το δικό μας μέλλον μολονότι μεγάλο, μοιάζει να είναι υποθηκευμένο και η ελπίδα ωχριά».
Με τα λόγια αυτά μίλησε σε Έλληνες και Γερμανούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, η 18χρονη Χριστίνια Λιόλιου από την Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. Μίλησε με την καρδιά της, με ειλικρίνεια, με δυναμισμό. Είπε την αλήθεια και η αλήθεια ξύπνησε, συγκίνησε, ενθουσίασε το κοινό του συνεδρίου που έγινε στην περιοχή στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης.
«Εκπροσωπούσα τη νεολαία. Γι αυτό εξέφρασα τις ανησυχίες των νέων» εξηγεί η ίδια στο ΑΜΠΕ και τονίζει πως αυτό που ήθελε να μεταφέρει ήταν η αγωνία ανθρώπων όπως η ίδια, που νιώθουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο και αδικείται από δημοσιεύματα μερίδας του Γερμανικού και ευρωπαϊκού Τύπου. «Χρειαζόμαστε ιδέες και προτάσεις που ενδεχομένως μπορούν να υλοποιηθούν από την ελληνική και τη γερμανική πλευρά και ήθελα να ευαισθητοποιήσω τους ακροατές από τη Γερμανία ώστε να είναι πιο δεκτικοί στις ιδέες που θα προτείνουμε την επόμενη μέρα» προσθέτει η Χριστίνα, αριστούχος μαθήτρια που φέτος πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, πρώτη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες της τρίτης Λυκείου στη Θεσπρωτία.
Αναφερόμενη στην ιστορία τόνισε ότι οι νέοι της δίνουν την δέουσα αξία γιατί αυτή συνιστά σταθερό έρμα για την εξέλιξή τους. Και γιατί, όπως υπογράμμισε ο Σεφέρης, «όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν είναι υποχρεωμένος να το ξαναζήσει». Μίλησε όμως στην ομιλία της και για την ιστορία των κατακτητών που πέρασαν από την Ελλάδα και αναφέρθηκε στους Ρωμαίους, τους Οθωμανούς, τους Ιταλούς, τους Άγγλους, τους Βούλγαρους και τους Γερμανούς. Προτού όμως κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο διευκρινίζει στο ΑΜΠΕ πως δεν ήθελε να προσβάλλει το κοινό γιατί, όπως επισημαίνει: «δεν πρέπει να είμαστε μισαλλόδοξοι επειδή οι Γερμανοί έχουν πει κατά καιρούς διάφορα για την Ελλάδα». «Οι αλληλοκατηγορίες αναζωπυρώνουν την ένταξη και δεν βοηθούν. Το μέλλον της Ελλάδας είναι η ελπίδα» προσθέτει.
Τα λόγια της 18χρονης συγκίνησαν Έλληνες και Γερμανούς συμμετέχοντες στο συνέδριο. «Η Χριστίνα είναι ένα χαρισματικό παιδί από την περιοχή μας. Είμαστε περήφανοι για εκείνην αλλά και για όλες τις άλλες «Χριστίνες» που ζουν εδώ, γιατί η νεολαία μας είναι δυναμική, έχει άποψη, ξέρει να αγωνίζεται και σε τόπους μικρούς όπως ο δικός μας η ποιότητα έχει σημασία» λέει, από την πλευρά της, η δήμαρχος Σουλίου, Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση.
Σε ό,τι αφορά τις εργασίες του συνεδρίου, αυτές κατέληξαν σε συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις που πρόκειται να προωθηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. «Ο πληθυσμός της περιοχής του Σουλίου δραστηριοποιείται σε δύο τομείς, τον αγροτικό και εκείνον του εναλλακτικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό θα αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης στην περιοχή και την έναρξη ανταλλαγών νέων ώστε καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στη Γερμανία και ιδιαίτερα στον τομέα του αθλητισμού, να εφαρμοστούν και εδώ» προσθέτει η δήμαρχος.
Την επομένη του συνεδρίου της Παραμυθιάς, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης το αποτιμούν με θετικό τρόπο. Όπως, άλλωστε, υπογραμμίζει και ο αντιδήμαρχος Σουλίου Δημήτρης Μαμούρης, επικαλούμενος ένα ρητό του Μπρέχτ, «όποιος αγωνίζεται μπορεί να χάσει όμως όποιος δεν αγωνίζεται, έχει ήδη χάσει».