Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν μαζικά στην πανδικαστική συγκέντρωση της 17ης Σεπτεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες δρομολογούμενες περικοπές των αποδοχών τους, δεν θα συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας που αποφάσισαν οι άλλες δικαστικές Ενώσεις, αλλά θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο εάν υλοποιηθούν οι περικοπές στις αποδοχές τους.
Ωστόσο, συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση των συμβούλων Επικρατείας την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών των εκπροσώπων των δικαστικών Ενώσεων με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς και με τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Ακόμη, οι σύμβουλοι επισημαίνουν ότι ενώ «ο πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί εξέφρασαν την κατανόησή τους και υποσχέθηκαν να εξετάσουν το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη τον θεσμικό ρόλο των δικαστικών λειτουργών και τις ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, το οικονομικό επιτελείο αντιπαρέταξε μια ισοπεδωτική και εξοντωτική εισπρακτική λογική, που αγγίζει τα όρια της θεσμικής αναλγησίας και προτείνει τη μείωση των αποδοχών μας κατά 23%, μεσοσταθμικά, χωρίς περαιτέρω εξειδικεύσεις».
Είναι αυτονόητο, συνεχίζει η Ένωση, ότι «σε μια δημοκρατική κοινωνία, μέλημα της Πολιτείας θα έπρεπε να αποτελεί η υπεράσπιση της ισοτιμίας της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες δύο εξουσίες και τους λειτουργούς τους και, κατ’ επέκταση, η διασφάλιση της ίδιας της λειτουργίας του θεσμού της Δικαιοσύνης».
Η Εκτελεστική Εξουσία, επομένως, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «δεν θα έπρεπε να μετακυλύει το βάρος αυτό στους δικαστικούς λειτουργούς, εμφανίζοντάς τους σε αντιπαράθεση με την κοινωνία».
«Το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών αποτελεί, ως μέσο εξασφάλισης της λειτουργικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνταγματική επιταγή, την οποία οι ίδιοι, τελικώς, οι δικαστές πρέπει να υπερασπιστούν» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Κατόπιν αυτών, οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ως «θεμιτό μέσο άμυνας προκρίνουν τη συμμετοχή τους στις πανδικαστικές συγκεντρώσεις, χωρίς διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων». Παράλληλα, προτείνουν «την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων κατά πράξεων και ρυθμίσεων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδιότητά μας ως δημόσιων λειτουργών και θίγουν τα δικαιώματά μας ως πολιτών».
Όμως, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «η εκτελεστική εξουσία ας μην εκλάβει τη θεσμική υπευθυνότητα των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αδυναμία».