Η πιο συνηθισμένη εικόνα των δημάρχων είναι είτε σε αίθουσες δημοτικών συμβουλίων, σε εκδηλώσεις και συναντήσεις, είτε στα γραφεία τους, εκεί όπου ασχολούνται με ζητήματα της καθημερινότητας και δέχονται τα παράπονα και τα αιτήματα των δημοτών, συνήθως για απορρίμματα, ασφαλτοστρώσεις και καμένες λάμπες. Τι κάνουν όμως στον ελεύθερο τους χρόνο οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και ποια είναι τα χόμπι με τα οποία ασχολούνται, στην προσπάθεια τους να «ξεφεύγει» -έστω και για λίγο- το μυαλό από τα θέματα της αυτοδιοίκησης; Εάν κάποιος επισκεφτεί το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, θα καταλάβει αμέσως πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο γραφείο. Κι αυτό δεν το μαρτυρούν μόνο ο πίνακας του Σπάιντερμαν που είναι κρεμασμένος στον τοίχο και ο χρωματιστός ανεμόμυλος με τον οποίο παίζουν τα παιδιά. Ούτε η προτομή του Κούρου και η ρωσική μπάμπουσκα που βρίσκονται στο χώρο. Το χόμπι του Γιάννη Μπουτάρη είναι η συλλογή κιτς αντικειμένων, που πλέον μετρά πάνω από 2.000 κομμάτια. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, εποχή που ταξίδευε συνεχώς για τις εξαγωγές των κρασιών, χάζευε στα duty free των αεροδρομίων και στα καταστήματα με τα ενθύμια. Στα μέρη αυτά ανακάλυψε πως αρκετά αντικείμενα ήταν ιδιαίτερα κακόγουστα, ακόμη και τα δήθεν αρχαία αντικείμενα ήταν πρόχειρα φτιαγμένα. «Με τον καιρό άρχισε να μ’ αρέσει η ασχήμια. Συμφιλιώθηκα μαζί της και δεν την απορρίπτω. Εδώ και χρόνια μαζεύω σχεδόν με μανία ό,τι κακάσχημο βρίσκω. Βρήκα εξαιρετικά πράγματα στη διάρκεια των ταξιδιών, γέμισα ένα σωρό κούτες. Με κατάλαβαν και οι φίλοι μου και άρχισαν να μου φέρνουν κιτς δώρα για να εμπλουτίσω τη συλλογή μου» τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα από αυτά τα κιτς αντικείμενα έχουν μεταφερθεί στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας, στο κτήμα της οικογένειας Μπουτάρη, και έχουν βρει τη θέση τους πίσω από γυάλινες προθήκες. Κι αν κάποιος επισκεφτεί το γραφείο του δημάρχου στο κτήμα, τότε αυτός με περηφάνια δείχνει ένα – ένα τα πολύτιμα αποκτήματα του. Από φτερά, πούπουλα, αναπτήρες – τσαρούχια, ωρολόγια που δείχνουν τον χρόνο ως… καλλίγραμμοι μηροί γυναικών, αγωνιστικά αυτοκίνητα, πορσελάνινα ζώα, αναγνωρίσιμα τοπόσημα μεταξύ των οποίων και ο Λευκός Πύργος, μέχρι και μπουκαλάκια με υγρό για σαπουνόφουσκες.
Συλλέκτης ελληνικών νομισμάτων ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου
Το 2002, όταν το ευρώ μπήκε στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, αντικαθιστώντας μια σειρά εθνικών νομισμάτων, ανάμεσα τους και τη δραχμή, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, αποφάσισε να κόψει το κάπνισμα και αντ’ αυτού να ξεκινήσει μια συλλογή με ελληνικά νομίσματα. Από τότε και μέσα στα επόμενα χρόνια κατάφερε να αποκτήσει μια αξιόλογη ιδιωτική συλλογή. Μάλιστα, με χαρά επιδεικνύει σε συγγενείς και φίλους το απόκτημα του 1828, τότε που ο κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας, όρισε την κοπή των πρώτων νομισμάτων της νεότερης Ελλάδος. «Η ιδέα μου ήρθε με την είσοδο του ευρώ στη ζωή μας. Από τότε άρχισα να συλλέγω ελληνικά νομίσματα και χαίρομαι πολύ όταν καθόμαστε οικογενειακώς και τα κοιτάζουμε. Βοηθάνε πλέον και οι φίλοι να εμπλουτίσω τη συλλογή. Τα νομίσματα έχουν μια ιδιοτροπία, καθώς θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Σούλας. Πάντως διευκρινίζει πως «ο προσωπικός χρόνος για έναν δήμαρχο είναι εκ των πραγμάτων ελάχιστος, καθώς κυριολεκτικά οι 24 ώρες αποδεικνύονται πολύ λίγες μπροστά σε όλα τα θέματα και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας» γι αυτό το λόγο φροντίζει να βάζει προτεραιότητες. «Φροντίζω τις ελάχιστες ελεύθερες ώρες που διαθέτω να βλέπω την οικογένειά μου και τα εγγόνια μου. Εκτός από την αγαπημένη μου ασχολία τον συλλεκτισμό ελληνικών νομισμάτων προσπαθώ να αφιερώνω χρόνο και στο διάβασμα, δραστηριότητες που με ξεκουράζουν και με ηρεμούν» προσθέτει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου.
Λαϊκά τραγούδια γράφει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
«Οι δήμαρχοι δεν είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι» λέει αυτοσαρκαζόμενος ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος στον ελεύθερο του χρόνο γράφει στίχους λαϊκών τραγουδιών! «Εάν ήμασταν φυσιολογικοί άνθρωποι δεν θα δουλεύαμε 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο για πολλά χρόνια. Έχουμε όμως μερικά φωτεινά διαλείμματα φυσιολογικής συμπεριφοράς και ενόρασης των πραγμάτων. Ως φυσιολογικός άνθρωπος σε αυτά τα φωτεινά διαλείμματα μου αρέσει να γράφω τραγούδια» διευκρινίζει ο κ. Κυρίζογλου. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτηρίζει ως «παιδιά» του τα περίπου 30 τραγούδια που έχει γράψει και διηγείται πώς γράφτηκαν οι στίχοι του τραγουδιού «Στα μάτια δεν υπάρχει νόμος» το οποίο έχει μελοποιηθεί από τον Ανδρέα Ρώσση και το τραγουδάει ο ερμηνευτής Γιώργος Φανάρας. «Όταν έκανα δικηγορία ήρθε ένα ζευγάρι στο γραφείο και ζήτησαν συναινετικό διαζύγιο. Ρώτησα τον λόγο που χωρίζουν και η σύζυγος μου απάντησε: “Δεν τρώμε γλυκό ψωμί. Βγαίνουμε αγκαζέ στην παραλία και κοιτάει δεξιά κι αριστερά όμορφες γυναίκες”. Ο άνδρας τότε είπε: “Στα μάτια δεν υπάρχει νόμος” κι εγώ του απάντησα “και σ’ αυτά υπάρχει όμως, όταν βλέπουν παρανόμως”. Μετά από καιρό, ερχόμενος από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη όπου είχα πάει για δουλειές του δήμου, το έκανα τραγούδι στο τραπεζάκι του αεροπλάνου» εξηγεί ο κ. Κυρίζογλου.
Τα ποδοσφαιρικά “ντέρμπι” των δημάρχων και… ο μπασκετόφιλος
Οι κερκίδες των γηπέδων της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις κερδίζουν ένα μέρος από τον ελεύθερο χρόνο των δημάρχων, αρκετοί από τους οποίους δεν κρύβουν τις «οπαδικές» τους προτιμήσεις. Λάτρεις της «στρογγυλής θεάς» δηλώνουν οι δήμαρχοι Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, που προτιμούν να απολαμβάνουν τα ποδοσφαιρικά ντέρμπι με φίλους για να υπάρχει και η σχετική… καζούρα! Αντίθετα, το μπάσκετ είναι η μεγάλη αδυναμία του δημάρχου Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη. Παλιός αθλητής του βόλεϊ και του στίβου ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, όταν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του βρίσκεται στο γήπεδο της Τούμπας, προκειμένου να παρακολουθήσει και να χειροκροτήσει την αγαπημένη του ομάδα. “Βλέπω πολύ ποδόσφαιρο, αλλά βλέπω επίσης βόλεϊ και μπάσκετ όταν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις. Προσεύχομαι εδώ και χρόνια να διπλασιαστούν οι ώρες της ημέρας σε 48 για να τα προλαβαίνουμε όλα οι δήμαρχοι” τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Φανατικός ποδοσφαιρόφιλος» δηλώνει ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ενώ αθλητικές αναμετρήσεις παρέα με φίλους απολαμβάνει να βλέπει και ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Είναι ζητούμενο ο ελεύθερος χρόνος για τους δημάρχους, γιατί είναι μια δουλειά 24ωρης απασχόλησης. Φροντίζω να ξυπνάω νωρίς το πρωί κι εκεί γύρω στις έξι τα ξημερώματα να κάνω λίγη γυμναστική στο σπίτι, διότι εάν βγούμε οι δήμαρχοι να τρέξουμε σε δημόσιο χώρο θα δεχόμαστε κι εκεί τα αιτήματα των δημοτών» λέει χαριτολογώντας ο κ. Καϊτεζίδης. Την πρώτη θέση στα ενδιαφέροντα του δημάρχου Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη, κατέχει το μπάσκετ, καθώς και ο ίδιος από μικρός έχει μια στενή σχέση με το συγκεκριμένο άθλημα αφού επί 15 συνεχή έτη αγωνίστηκε με τη φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς.
Φανατικοί θεατρόφιλοι, ερασιτέχνες «ιστοριοδίφες» και αφοσιωμένοι οικογενειάρχες
«Ως δήμαρχος ελεύθερο χρόνο δεν τον έχεις. Τον κλέβεις! Το ίδιο κάνω κι εγώ για να δω δύο ανθρώπους ή να διαβάσω ιστορικά βιβλία» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος, ο οποίος όταν βλέπει πως δεν προλαβαίνει, τότε φροντίζει να ικανοποιεί την αγάπη του για την ιστορία με τα όσα ακούει μέσα από τις σχετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον δήμο του. «Ποιος ξέρει ότι η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά, γιατί οι Χαλαστρινοί έκαναν τις δύο γέφυρες και πέρασε ο ελληνικός στρατός;», αναρωτιέται ο κ. Φωτόπουλος. Από την άλλη, η μεγάλη αγάπη του Σίμου Δανιηλίδη για το θέατρο τον οδήγησε στην υλοποίηση του προγράμματος της θεατρικής παιδείας και αρωγής στα σχολεία του δήμου Νεάπολης – Συκεών, μέσα από το οποίο περισσότεροι από 13.000 μαθητές παρακολούθησαν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις. Πάντως, οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν ξεχνούν να αναφέρουν πως τον ελεύθερο τους χρόνο τον διαθέτουν στις οικογένειες τους και στους φίλους τους. «Στο λίγο διάστημα που απομένει προσπαθώ να βρω ξεκούραση πρωτίστως στην οικογένειά μου, ενώ ένα τραπέζι με καλούς φίλους είναι μία από τις συνήθειες που βοηθάνε στην αποφόρτιση μιας δύσκολης μέρας» αναφέρει ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, συμπληρώνει λέγοντας πως «οι υποχρεώσεις ενός δημάρχου, επί της ουσίας, δεν του επιτρέπουν να έχει προσωπική ζωή, ενδιαφέροντα και να ασχολείται με θέματα που αγαπά. Ωστόσο, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, ανασυγκροτούμαι ως άτομο μέσα από τη δύναμη που αντλώ από την οικογένεια μου».