Αναστάτωση σε αρκετούς φοιτητές έχει προκαλέσει το θέμα με τις σχολές Πολιτικών Μηχανικών που είναι ενταγμένες στο μηχανογραφικό δελτίο, καθώς ορισμένοι υποψήφιοι και νυν φοιτητές φαίνεται πως επέλεξαν τη νεοϊδρυθείσα σχολή του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής η οποία είναι τετραετής και παρέχει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα σε σχέση με τις υπόλοιπες που είναι 5ετους διάρκειας.
Το θέμα αποκάλυψε αρχικά η ΑΔΕΔΥ η οποία κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για «παγίδες» και «αδικίες» στο μηχανογραφικό δελτίο ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου να διορθωθεί το το τεράστιο λάθος που «ποτέ στα χρονικά των Πανελλήνιων εξετάσεων, δεν έχει υπάρξει».
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών πανελληνίων εξετάσεων περιλαμβάνονταν με την ίδια ακριβώς ονομασία Πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες δεν ήταν ισότιμες (Πολιτικών Μηχανικών/Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολιτικών Μηχανικών/Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολιτικών Μηχανικών/Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πολιτικών Μηχανικών/Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολιτικών Μηχανικών/Πανεπιστήμιο ΑΠΘ).
Οι σχολές είναι πενταετείς με διαφορά τη σχολή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η οποία είναι τετραετής και έχει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του διέψευσε δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «Παγίδες στο μηχανογραφικό οδηγούν σε… λάθος ΑΕΙ». Υποστηρίζει ότι πρόκειται για ψευδές και ανυπόστατο δημοσίευμα και προσθέτει: «Ποτέ και για καμία Σχολή ή Τμήμα δεν έχει υπάρξει στα Μηχανογραφικά Δελτία των Πανελλαδικών Εξετάσεων «αστερίσκος» ή άλλου είδους επισήμανση σχετική με τη διάρκεια σπουδών και το επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι 4ετούς φοίτησης, απονέμουν πτυχία ισότιμα των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ), δηλαδή διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και οι απόφοιτοι λαμβάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ρητά αναφέρεται στον νόμο 4521/2018.
Ως γνωστόν δεν δικαιολογείται σε καμία λειτουργία του κράτους άγνοια νόμου.
Επιπλέον, είναι απαράδεκτη η υποτίμηση των πτυχίων που θα απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως «κατώτερων» και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα ως «πτυχία ΤΕΙ» όταν εδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων.
Αναρωτιόμαστε αν είναι ποτέ δυνατόν η άγνοια ενός γονέα να αποτελεί… είδηση».