Στην έγκριση ενός ακόμη έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Αχαΐας, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ προχώρησε η Διυπουργική Επιτροπή.
Την ίδια στιγμή «τρέχουν» ακόμη πέντε συμβάσεις για την Ηλεία, την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, τις Σέρρες και τη Δυτική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, που θα προσφέρουν περίπου 500 νέες θέσεις εργασίας.
«Η συγκεκριμένη έγκριση αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα της κρίσης μεγάλα έργα, ξεπερνώντας τα προβλήματα χρηματοδότησης και χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος», δήλωσε, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Δικτύων και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η ειδική γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στελεχώνεται μόνο από τέσσερις υπαλλήλους, οι οποίοι «κατάφεραν σε αυτήν τη δύσκολη εποχή να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο».
Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Ματζούφας, ανέφερε ότι το πιο ώριμο έργο είναι αυτό της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς έχει γίνει ήδη η χωροθέτηση και στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, στα τέλη του χρόνου και τις αρχές του 2013 θα προχωρήσουν όλοι οι διαγωνισμοί για την επιλογή αναδόχων και η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται σε μία διετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας έχει περιθώριο σχεδόν ενός χρόνου προκειμένου να επιτύχει να αξιοποιήσει στα ΣΔΙΤ κονδύλια του Jessica, τα οποία, αν και έχουν απορροφηθεί λογιστικά, εν τούτοις δεν έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία. Για το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων υπολογίζεται 50% κοινοτική χρηματοδότηση και αξιοποίηση των δανειακών κεφαλαίων μέσω Jessica (258 εκατ. ευρω), πέραν των ιδιωτικών κεφαλαίων.