Εκτεταμένοι καθαρισμοί πρόκειται να γίνουν στην Τάφρο 66 και τον ποταμό Λουδία, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκήρυξε τις σχετικές παρεμβάσεις για τη διατήρηση της διοχετευτικότητας των ποταμών και τη συντήρηση των σχετικών αντιπλημμυρικών έργων για τα έτη 2018 – 2019.
Στο πλαίσιο των έργων αυτών, που θα έχουν προϋπολογισμό περίπου 600.000 ευρώ, θα γίνει γενικός καθαρισμός τόσο της Τάφρου Τ66, όσο και του Λουδία (στον οποίο καταλήγει η Τάφρος), ειδικά στις γέφυρες, ώστε να αποφορτιστούν και να ελευθερωθούν τα ανοίγματά τους για να αποκατασταθεί τελικά και η ομαλή ροή του νερού.
Σημειώνεται, ότι η Τάφρος Τ66 έχει πολλά χρόνια να καθαριστεί, με αποτέλεσμα με την πάροδο των ετών να παρατηρείται συσσώρευση φερτών υλών, οι οποίες εμποδίζουν την ομαλή διοχετευτικότητα των νερών και προκαλούν αλλοίωση της κοίτης, με σημαντικές στενώσεις και ανυψώσεις της στάθμης του πυθμένα. Επίσης, η έλλειψη καθαρισμού διευκόλυνε την ανάπτυξη βλάστησης (υδροχαρών φυτών και δένδρων αυτοφυούς βλάστησης) μέσα στην κοίτη, με αποτέλεσμα τη μείωση του εμβαδού της και τη συγκράτηση φερτών υλών, δηλαδή κορμών, κλαδιών και μπάζων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για να αποκατασταθούν κενά δεκαετιών σε βασικές υποδομές της περιοχής. «Δίνουμε έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς οι διαχρονικές ελλείψεις είναι μεγάλες, ενώ πλέον τα καιρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα σε σχέση με το παρελθόν και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» τόνισε και εκτίμησε ότι ο γενναίος καθαρισμός και τα τεχνικά έργα ενίσχυσης των αναχωμάτων και αποκατάστασης των φθορών θα ενισχύσουν αποφασιστικά την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης.