Συνάντηση γνωριμίας με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, είχαν διαπιστευμένοι αστυνομικοί συντάκτες στο υπουργείο.

Κατά τη συνάντηση, όπως έγινε γνωστό, η πρωταρχική εντύπωση που είχε ο υπουργός όσον αφορά τα θέματα που θα τον απασχολήσουν θα ήταν η αστυνόμευση αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τελικά το υπουργείο είναι η δασοπυρόσβεση.

Το υπουργείο αρχικά απευθύνθηκε σε γειτονικές χώρες- Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία- έτσι ώστε αν χρειαστούν πυροσβεστικά μέσα να διατεθούν στην Ελλάδα αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή διαπιστώθηκε ότι εδώ και ένα χρόνο οι πιλότοι του πυροσβεστικού σώματος δεν έχουν πετάξει με πυροσβεστικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα τα πτυχία τους να είναι ανενεργά.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο απευθύνθηκε σε ιδιώτη ο οποίος κατέβαλε 90.000 για την επανεκπαίδευση των πιλότων.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι από τα 21 αεροσκάφη σε λειτουργία βρίσκονται 18.

Το πυροσβεστικό σώμα με τη σημερινή δομή και σύνθεση του προσωπικού του απασχολείται σε καθήκοντα ξένα προς αυτό, όπως είναι η απεγκλωβισμοί σε ασανσέρ, η παροχή βοήθειας σε τροχαία στα εθνικά δίκτυα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται υπερβολικά το κόστος λειτουργίας τους.

Όσον αφορά τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο για τις δασικές εκτάσεις, ο υπουργός, όπως έγινε γνωστό, θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους της Αττικής και στη συνέχεια με δημάρχους της υπόλοιπης χώρας προκειμένου να συζητήσουν για θέματα που έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό των δασών, την αποψίλωση των εκτάσεων κλπ.

Το υπουργείο διαπίστωσε επίσης ότι για τη στέγαση αστυνομικών υπηρεσιών δαπανώνται ετησίως 19 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία κατευθύνονται για την ενοικίαση αστυνομικών τμημάτων και άλλων υπηρεσιών.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι 5.500 αστυνομικοί απασχολούνται σε γραμματειακή υποστήριξη και άλλα διοικητικά καθήκοντα με αποτέλεσμα να μη διατίθενται στην αστυνόμευση.

Το υπουργείο και συγκεκριμένα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει 3.500 για φύλαξη κινητών και ακίνητων στόχων στοιχεία που θα προσπαθήσει να τους μειώσει.

Σχετικά με τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ έγινε γνωστό ότι πρέπει να αλλάξει προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Ο υπουργός είχε πρόσφατα συνάντηση με την ευρωπαία ομόλογό του, υπεύθυνη για θέματα λαθρομετανάστευσης, ενώ συζήτησαν θέματα άμεσης δημιουργίας χώρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας (στρατόπεδα κράτησης).

Τέλος, όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς δημιουργίας των κέντρων αυτών εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου.