Επιθετική πολιτική και συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, οι οποίες θα έχουν στόχο την άμβλυνση του συγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας της δημόσιας διοίκησης που δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αποφάσισε το ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του.
Όπως διαπιστώθηκε, η τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά από τρεις έως τέσσερις μήνες, υπό τις παρούσες συνθήκες. Γι’ αυτό, επείγουν η αποκέντρωση της αυτοδιοίκησης, η χρησιμοποίηση σύγχρονων εργαλείων τοπικής πολιτικής, που θα επιτρέψουν την εξεύρεση λύσεων, καθώς και η δημιουργία παράπλευρου καναλιού χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να δημιουργηθεί Ταμείο Τοπικής Ανάπτυξης, με το οποίο- μεταξύ άλλων- θα παρακαμφθεί το σοβαρό εμπόδιο της εσωτερικής γραφειοκρατίας.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασαν την έντονη αγωνία τους για την κοινωνική πολιτική των δήμων και έγινε σαφές ότι δεν υπάρχουν κονδύλια, από πλευράς κεντρικού κράτους, για τη συνέχιση της υποστήριξής τους. Η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και η μεταφορά των μαθητών κινδυνεύουν άμεσα, ενώ τα κοινωνικά προγράμματα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Σ. Δανιηλίδης, δεν έχουν ορίζοντα χρηματοδότησης πέραν του Μάρτιου του 2013.
Όπως σημείωσε ο γραμματέας της ΚΕΔΕ, Α. Κοιμήσης, «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και να λειτουργήσουμε σαν να μην υπάρχει υποχώρηση». Και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης επισήμανε ότι «ή θα βρούμε μόνοι μας τρόπους για να παράσχουμε υπηρεσίες στους πολίτες ή θα καταρρεύσουν οι κοινωνικές δομές των δήμων». Υπενθύμισε, παράλληλα, το τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο δήμος Αθηναίων, τον Ιούλιο, με τους συμβασιούχους παιδαγωγούς.
Ο κ. Ασκούνης διαπίστωσε ότι «η πρόσληψη προσωπικού έχει γίνει Γολγοθάς» και επισήμανε ότι «η έκθεση της τρόικας για τις προσλήψεις είναι προοίμιο δυσάρεστων εξελίξεων και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει να μας ενημερώσουν για την προέλευση των στοιχείων. Γιατί δεν είχαν την ευαισθησία να απευθυνθούν στην ΚΕΔΕ για τα στοιχεία; Με απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ζητάμε να επιβεβαιώσουμε, από κοινού, την ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταγράψει».
Ο κ. Ασκούνης επέμεινε στο «τεράστιο πρόβλημα με την αυτοδυναμία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης» και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αποφασίσουμε ώστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Θα πρέπει να εμμείνουμε σε μεγαλύτερη αποκέντρωση, διότι το κεντρικό κράτος απέτυχε οικτρά».
Η ΚΕΔΕ έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους τρεις εμπλεκόμενους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Εργασίας. Επίσης, πρόκειται να ζητήσει από τους δήμους να υποβάλουν, έως τις 15 Ιουλίου, τα στοιχεία προσωπικού (όσους απασχολούν έως τις 30 Ιουνίου), διότι υπάρχουν υπόνοιες ότι «η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από τους 5.562 που έχουν φύγει έως την 1η Ιανουαρίου του 2012».
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, ο κ. Κοιμήσης τόνισε ότι «το σύστημα υλοποίησης του ΕΣΠΑ έχει οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα. Το σύστημα πρέπει να ελαφρύνει και οι δήμοι πρέπει να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμή του». Γι’ αυτό, η ΚΕΔΕ διεκδικεί άμεση υλοποίηση της ηλεκτρονικής δημοπράτησης των έργων, προσέγγιση των έργων στις πραγματικές τιμές της αγοράς, χωρίς αέρα και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών υλοποίησης των έργων και του εμπλεκόμενου προσωπικού.
Τέλος, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να διεκδικήσει άρση του αποκλεισμού των Περιφερειών του Ν. Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας από το ΕΣΠΑ, δεδομένων των αναγκών στις περιφέρειες αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι «πρωταθλήτρια» της ανεργίας, με καταγεγραμμένο ποσοστό 25%. Οι συγκεκριμένες Περιφέρειες αποκλείσθηκαν, με το επιχείρημα ότι έχουν εξαντλήσει τους διαθέσιμους γι’ αυτές πόρους.