Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων προχώρησαν τα αρμόδια κλιμάκια του Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Ειδικότερα, μετά από συντονισμένες ενέργειες και έρευνες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εξέτασε σε βάθος και αξιοποίησε στοιχεία καταγγελίας πολιτών, κατασχέθηκαν από εγκαταστάσεις σε Πιερία και Ημαθία συνολικά 600.136 κιλά κομπόστας ροδάκινου, βερίκοκου και σταφυλιού σε κονσέρβα, τα οποία ήταν κατά περίπτωση ληγμένα και εμφάνιζαν εκτεταμένες αλλοιώσεις στο περιεχόμενο και στην συσκευασία τους.
Με εντολή του προέδρου του ΕΦΕΤ Γιάννη Μίχα, υπήρξε άμεση ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα και λόγω του αυξημένου οικονομικού ενδιαφέροντος, ζητήθηκε η συνδρομή των υπηρεσιών του Σ.Δ.Ο.Ε. που ήδη ερευνούν τις επίμαχες εγκαταστάσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Αναλυτικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο διαχείρισης αναφορών πολιτών, έγινε αποδέκτης καταγγελίας σχετικά με την ύπαρξη μη ασφαλών κονσερβών κομπόστας βερίκοκου στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακροχωρίου Βέροιας «Η Πρόοδος», στον Κολινδρό Πιερίας.
Κλιμάκιο επιθεωρητών μετέβη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όπου προχώρησε σε κατάσχεση:
– 23.656 τεμαχίων κομπόστας ροδάκινου του 1 κιλού (σύνολο 23.656 κιλά) και
– 2.000 τεμαχίων κομπόστας βερίκοκου των 3 κιλών, με ημερομηνία λήξης 28/3/2012 (σύνολο 6.000 κιλά).
Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της ίδιας καταγγελίας, κλιμάκιο επιθεωρητών μετέβη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας
«Converi», που εδρεύει στο Μακροχώρι Ημαθίας και προχώρησε σε κατάσχεση:
– 70 παλετών, των 364 τεμαχιών, των 3 κιλών κομπόστας σταφυλιού ημιέτοιμου προϊόντος (σύνολο 76.440 κιλά) και – ανάλογης ποσότητας διάφορων κομποστών κατεστραμμένων – οξειδωμένων διάσπαρτων στην αποθήκη
Μετά από αποσφράγιση κλειδωμένου χώρου, όπου φυλάσσονταν δεσμευμένες ποσότητες, οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ προχώρησαν σε επιπλέον κατάσχεση :
– 290 παλετών, 1.440 τεμαχίων κομπόστας βερίκοκου του 1 κιλού, (σύνολο 417.600 κιλών).
Το σύνολο των παραπάνω προϊόντων εμφάνιζαν εκτεταμένη αποκασσιτέρωση της εσωτερικής λάκας και οργανοληπτική αλλοίωση του περιεχομένου και χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει την έρευνα, εξετάζοντας τα στοιχεία και τα παραστατικά που βρέθηκαν στις παραπάνω εγκαταστάσεις ενώ θα προχωρήσει και στις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.