Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση 100 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης στο πλαίσιο του προγράμματος έτους 2010 του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων
Η συγκεκριμένη εκπαίδευση εντάσσεται στο γενικότερο εθνικό πρόγραμμα δράσεων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών 2007 – 2013.
Ολοκληρώθηκε, η εκπαίδευση 100 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης που πραγματοποιήθηκε στις Σχολές Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας σε Αθήνα και Βέροια.
Συνολικά το τελευταίο πεντάμηνο πραγματοποιήθηκαν, πέντε (5) εκπαιδευτικά σεμινάρια διάρκειας δέκα (10) ημερών το καθένα με τη συμμετοχή 100 στελεχών, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Ασφαλείας και ασχολούνται με θέματα αλλοδαπών (συλλήψεις, καταγραφή, έκδοση αποφάσεων απέλασης, απομάκρυνση και φρούρηση). Τα σεμινάρια αυτά υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων του ετήσιου προγράμματος έτους 2010 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν:
• Τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια, υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 57 στελεχών.
• Δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια, υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδας στη Βέροια, με τη συμμετοχή 43 συνολικά στελεχών.
Σκοπός της εκπαίδευσης αυτής ήταν η ενημέρωση – πληροφόρηση των 100 στελεχών, αναφορικά με:
• Θέματα διαχείρισης παράνομων μεταναστών
• Τη διαδικασία ελέγχου γνησιότητας ταξιδιωτικών και λοιπών εγγράφων
• Θέματα διαχείρισης πληροφοριών
• Θέματα συνεργασίας με συναρμόδιες αρχές, διεθνείς οργανισμούς που υλοποιούν δράσεις χρηματοδοτούμενες από τα Ευρωπαϊκά ταμεία καθώς και θέματα ασφάλειας.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις των ετήσιων προγραμμάτων (2008, 2009, 2010, 2011 κ.ο.κ) του Ευρωπαικού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, χρηματοδοτούνται κατά 75% από Ευρωπαϊκούς πόρους (Ευρωπαικό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων) και κατά 25% από Εθνικούς πόρους.
Γενικός στόχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων είναι η υποστήριξη των προσπαθειών των κρατών-μελών για την επίτευξη υψηλού και ομοιόμορφου επιπέδου ελέγχου προσώπων και επιτήρησης των εξωτερικών τους συνόρων, στο πλαίσιο κοινών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.