Με δάκρυα, λουλούδια αλλά και θερμά χειροκροτήματα συγγενείς, συνάδελφοι από τον δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο, και φίλοι «συνόδευσαν» σήμερα τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, πρώην πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην τελευταία του κατοικία.

Το Νεκροταφείο της Καισαριανής πλημμύρισε από συγκίνηση. Εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί για να αποχαιρετήσουν τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Τον δημοσιογράφο με την επί συνολικά 17 έτη θητεία του ως προέδρου και γενικού διευθυντή του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τον πολιτικό, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον αγωνιστή με τη δράση του κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα και κατά του πραξικοπήματος στην Κύπρο, αλλά πάνω από όλα τον άνθρωπο Ανδρέα Χριστοδουλίδη, που διακρίθηκε για την ευγένεια, το ήθος, τις αξίες και την εντιμότητά του.

«Το θλιβερό μαντάτο της πρόωρης φυγής σου συγκλόνισε κάθε Κύπριο που είχε την τύχη να σε γνωρίσει», επισήμανε στον επικήδειό του ο Δημήτρης Παπαδάκης, γραμματέας της ΕΔΕΚ και εκπρόσωπος του προέδρου της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Ο Αντώνης Καρράς, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, αποχαιρέτισε τον «συναγωνιστή και σύντροφο» Ανδρέα Χριστοδουλίδη, εξαίροντας την πορεία του στο Κίνημα και υπογραμμίζοντας τη συμβολή του «στη βελτίωση του πολιτικού πολιτισμού στη χώρα μας».

Εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στο ΑΜΠΕ, ο δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του ΑΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλλος, συγκινημένος αποχαιρέτισε τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη με τη φράση: «Ακριβέ μας Ανδρέα, σε μένα έλαχε το δύσκολο έργο να σε αποχαιρετήσω εκ μέρους των εργαζόμενων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, του εθνικού πρακτορείου της χώρας που ήταν ουσιαστικά δικό σου δημιούργημα, δικό σου παιδί, έστω και αν κάποιοι τώρα που έφυγες, φαίνεται ότι, υπακούοντας σε μνημονιακές επιλογές, απεργάζονται σκοτεινά σχέδια για να το πνίξουν».

«Μας έμαθες ότι οι παραδοσιακές αξίες της δημοσιογραφίας, κατακτήσεις αγώνων, αποτελούν ασπίδα ενάντια σε όσους επιδιώκουν απλώς μεγιστοποίηση των κερδών τους», συνέχισε. «Ήσουν για μας δάσκαλος, ποτέ με τεντωμένο το δάχτυλο. Με απίστευτη ηρεμία μας έδειχνες το δρόμο της αξιοπρέπειας στη ζωή και τη δουλειά μας, πίστη σε αξίες και ηθικούς κώδικες, πίστη σε κανόνες και αξιοκρατία, αλλά και πίστη και αφοσίωση στους συνεργάτες τους ίδιους».

Από την πλευρά του, ο γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Γιώργος Πετρουλάκης, δήλωσε στο ΑΜΠΕ: «Η απώλεια του Ανδρέα Χριστοδουλίδη είναι μια εθνική απώλεια. Ήταν ένας άνθρωπος με όραμα, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και γενικά στην αντικειμενική δημοσιογραφία. Θα μας λείψει πολύ ο φίλος ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, παρατήρησε: «Τι να πω για τον Ανδρέα… Μισός αιώνας. Αγωνιστής και βασανισμένος σε όλη του τη ζωή, όπως είναι οι πραγματικοί αγωνιστές. Ας αναπαυτεί τώρα».

Την ώρα που στην Καισαριανή κηδευόταν ο πρώην διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ανδρέας Χριστοδουλίδης, στην πρωτεύουσα της γενέτειράς του Κύπρου, τη Λευκωσία, ετελείτο επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Στην επιμνημόσυνη δέηση που ψάλθηκε στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης, ύστερα από πρωτοβουλία του Γραφείου του ΑΜΠΕ στην Λευκωσία, παραβρέθηκαν ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης, βουλευτές, συναγωνιστές, δημοσιογράφοι, φίλοι και εκτιμητές του έργου του αείμνηστου Ανδρέα, ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ Θέμης Θεμιστοκλέους, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε. Κώστας Γενάρης, εκπρόσωπος του πρέσβη της Ελλάδος και συγγενείς της συζύγου του Αστέρως.

Την δέηση ανέπεμψαν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος και οι εφημέριοι του ναού αρχιμανδρίτης Βενέδικτος και πρεσβύτερος Χαράλαμπος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Αντώνης Μακρίδης απότισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα, με σύντομο λόγο, ενώ για τον άνθρωπο, τον αγωνιστή, τον δημοσιογράφο Ανδρέα Χριστοδουλίδη μίλησε ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην Κύπρο, ο οποίος κατέθεσε δάφνινο στεφάνι. Στεφάνι κατατέθηκε και από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Βάσο Λυσσαρίδη.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με σημερινή ανακοίνωση του, εκφράζει τη βαθειά θλίψη του για το θάνατο «του μεγάλου δημοσιογράφου και αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας Ανδρέα Χριστοδουλίδη».

«Ο Α. Χριστοδουλίδης προσέφερε τα μέγιστα στην ελληνική και κυπριακή δημοσιογραφία και εμπλούτισε με την παρουσία του τον πολιτικό βίο της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο θάνατος του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τόπο μας».

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασαν στους οικείους του τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους.