Σε τροχιά κατάρρευσης κινείται το ΕΣΥ, με νευραλγικές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων να κλείνουν ή να οδηγούνται σε λουκέτο λόγω υποστελέχωσης και ολόκληρα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Βόρεια Ελλάδα να υποβαθμίζονται σε κέντρα υγείας εξαιτίας των άδειων δημόσιων ταμείων.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής» μετά το «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις και τις υποσχέσεις για ενίσχυση του προσωπικού, τα υπό κατάρρευση νοσοκομεία εκπέμπουν καθημερινά σήμα κινδύνου και οι πολίτες φοβούνται ακόμη και στην ιδέα να αρρωστήσουν.
Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τοπικές κοινωνίες, έχοντας φτάσει στα όρια της απελπισίας, δηλώνουν την ετοιμότητά τους να διεκδικήσουν με κινητοποιήσεις το αυτονόητο: δικαίωμα στην περίθαλψη. Την ίδια ώρα, από το μέτωπο του υπουργείου Υγείας αναμένονται εξελίξεις για τις προσλήψεις επικουρικών γιατρών και σχεδιάζεται η αξιοποίηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία.
Στο νοσοκομείο Νάουσας η Μαιευτική έκλεισε παρά τις υπουργικές υποσχέσεις περί ενίσχυσης και αφού ο μοναδικός γιατρός που υπηρετούσε ήταν αδύνατον να αντεπεξέλθει στις ανάγκες. Πλέον, απειλείται η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, όπου απέμειναν δυο επιμελητές, χωρίς καν διευθυντή. Με νύχια και με δόντια κρατιέται και η Ορθοπεδική, καθώς λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης του διευθυντή θα μείνουν δυο γιατροί, οπότε θα χρειαστεί άλλος ένας για να λειτουργήσει ομαλά. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Παθολογική, που διαθέτει μόνο δυο παθολόγους και απαιτούνται άλλοι τόσοι.
«Το αίτημα πρόσληψης δεκαπέντε επικουρικών, δέκα για το νοσοκομείο Βέροιας και πέντε για το νοσοκομείο Νάουσας, δεν ικανοποιήθηκε. Η λίστα των επικουρικών κόπηκε κατά…. 90% και ίσως έρθουν δυο επικουρικοί. Όσο δεν προσλαμβάνεται προσωπικό, οδηγούμαστε σε κλείσιμο κλινικών, ίσως και νοσοκομείων. Το πάγωμα των προσλήψεων θα κάνει όλα τα νοσοκομεία να αναστενάξουν», επισημαίνει ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Νάουσας και Βέροιας, Μάκης Προδρομίδης.
Τραγελαφική παραμένει όμως η κατάσταση και στη Μαιευτική Βέροιας, όπου για να βγουν οι εφημερίες Μαΐου επιστρατεύεται και ένας μαιευτήρας από τα Γιαννιτσά. Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Κατερίνης έχει «μετακομίσει» μικροβιολόγος από το νοσοκομείο Νάουσας, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου εντός της βδομάδας μπήκε λουκέτο στο εξωτερικό καρδιολογικό ιατρείο υπό το φόβο της απώλειας ζωής ασθενών. «Βλέποντας ότι τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα και ότι τα 200.000 ευρώ στο ταμείο επαρκούν μόνο για τις ανάγκες του νοσοκομείου για 2-3 μέρες, αναστείλαμε τη λειτουργία του ιατρείου, μέσω του οποίου κλείνονται και τα ραντεβού για όσους πρέπει να υποβληθούν σε στεφανιαιογραφία ή τοποθέτηση στεντ», είπε ο διοικητής Γιώργος Βέργουλας.