Έντονη είναι η ανησυχία για τη φετινή τουριστική κίνηση, καθώς τα πρώτα σημάδια μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και την αβεβαιότητα που έχει προκύψει, είναι απογοητευτικά.
Πάντως σύμφωνα με το halkidikinews.gr σε σχέση με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Χαλκιδική είναι σε καλύτερη θέση από άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που αποδίδεται στους τουρίστες από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία.
Η Πανελληνία Ομοσπονδία ξενοδόχων αναφέρει ότι αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου στην Κέρκυρα, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων έφθασε στο 50%, στην Κρήτη η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων είναι επίσης στο 50%.
Στη Πελοπόννησο, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων αγγίζει το 50% και στη Χαλκιδική μείωση του ρυθμού των κρατήσεων είναι 30%.
Στις Κυκλάδες η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων είναι στο 30% και στην Κω – νησί που πρωταγωνίστησε στην περσινή χρονιά – η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων φτάνει το 40%.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία παρατηρούνται λίγες, ευτυχώς, ακυρώσεις, σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις.Σημειώνεται πως ο συνήθης αριθμός κρατήσεων, αυτήν την εποχή, σε επίπεδο επικράτειας, ανέρχονται στο επίπεδο των 110.000 κρατήσεων ημερησίως.
Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής φθάνει ως το 35% από 45% που ήταν πέρυσι τον Μάιο, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ενώ η πτώση που καταγράφεται στις προκρατήσεις φθάνει σε ποσοστό 20% και εντοπίζεται κυρίως στην αρχή και στο τέλος της σεζόν, καθώς επηρεάζεται από τη μείωση των γερμανών επισκεπτών, της ελληνικής πελατείας, αλλά και την ύφεση γενικότερα στην Ευρώπη.
«Δεν είναι ζήτημα τιμοκαταλόγου» εξηγεί ο κ. Τάσιος, λέγοντας ότι στη Χαλκιδική μπορεί να βρει κανείς δωμάτιο και με 30 ευρώ τη βραδιά και προσθέτει ότι γίνονται προσπάθειες για προσαρμογή των τιμών και στα επίπεδα του κοινωνικού τουρισμού, για να στηριχθεί και η εσωτερική κίνηση, που αδυνατεί πλέον να συγκριθεί με προηγούμενες χρονιές.
Στο μεταξύ, η κάμψη της γερμανικής αγοράς αποτυπώθηκε κοντά στο 35% τον Μάρτιο στην έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο και πρόσφατα άρχισαν να διαφαίνονται αχνά σημάδια βελτίωσης. Από την άλλη, συνεχίζεται απρόσκοπτα η ανοδική τάση στις αφίξεις από Ρωσία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.