Καταβαραθρώνεται η τουριστική περίοδος, με τις κρατήσεις να μειώνονται μέρα με τη μέρα εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας αλλά και των παντοειδών δηλώσεων που θολώνουν το τοπίο σχετικά με τη κατάσταση όπου θα βρεθεί η χώρα μετά τη 17η Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι κρατήσεις τον μήνα Μάιο έχουν μειωθεί κατά 50% και αυτό από μόνο του δείχνει με σαφήνεια τη τουριστική προοπτική της καλοκαιρινής σεζόν που αρχίζει. Παράλληλα, κινδυνεύουν να «βυθιστούν» τα τουριστικά έσοδα που το 2011 έφτασαν τα 10,5 δις. ευρώ. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η κάμψη στα έσοδα – με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία – θα υπερβεί το 10%.

Οι τουριστικοί φορείς κάνουν πλέον λόγο για «μη αναστρέψιμη κατάσταση», αφού γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι ο Μάιος είναι μήνας βαρόμετρο για τη πορεία των αφίξεων στο σύνολο του έτους.

Καθημερινά το Μάιο πραγματοποιούνται 110.000 κρατήσεις που φέτος λόγω των πολιτικών εξελίξεων έχουν υποχωρήσει στις 50.000, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν στη κυριολεξία «παγώσει» τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Μάλιστα, η ΠΟΞ παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των online κρατήσεων στα συστήματα των ξενοδοχείων παρουσιάζει νέα πτώση σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, που διαμορφώνεται ανάλογα με τη περιοχή και την αγορά προέλευσης από το -30% έως και -50%.