Την ανάγκη συνάντησης με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΚΕΔΕ) κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της, με θέμα τα αλυσιδωτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη εκλογική περίοδο.
Αδυναμία πρόσληψης εποχικού προσωπικού για το καλοκαίρι
Ο κ. Ασκούνης ζήτησε να υπάρξει εξαίρεση των ΟΤΑ από το άρθρο 4 του Ν.2190/1994 (ο νόμος αφορά το ΑΣΕΠ και τον τρόπο πρόσληψης υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα) καθώς στο άρθρο 28 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι «κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν τον διορισμό ή την πρόσληψη και οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων που υπάγονται στο άρθρο 4 του Ν.2190/1994».
Όμως, στο άρθρο 4 παρέχεται η δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις να γίνεται εξαίρεση και αυτή την εξαίρεση ζητά η ΚΕΔΕ, καθώς κάθε Μάιο οι δήμοι προσλαμβάνουν προσωπικό για την καθαριότητα των ακτών και εν γένει την καθαριότητα, για την πολιτική προστασία, την πρόσληψη ναυαγοσωστών, την πρόσληψη υδρονομέων και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των δήμων, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οικονομικές εκκρεμότητες πρώτου τετραμήνου 2012
Το δεύτερο σημαντικό θέμα, το οποίο συζήτησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ήταν τα οικονομικά. Ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι για να λειτουργήσουν οι δήμοι θα πρέπει άμεσα να δοθούν 149 εκατ. ευρώ από την τακτική, μηνιαία χρηματοδότηση των δήμων, 141 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου-Απριλίου, 214 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα (πόροι από την κρατική χρηματοδότηση) και 125 εκατ. ευρώ, που αποτελούν τμήμα από τα αναδρομικά 300 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει δεσμευθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Ασκούνης επισήμανε ότι ήδη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του 2012 έχουν παρακρατηθεί 185,2 εκατ. ευρώ για δαπάνες του 2011 (μισθώματα σχολικών μονάδων, μεταφορά μαθητών και προνοιακά επιδόματα), τα οποία η ΚΕΔΕ ζητά να αποδοθούν. Τέλος, επανέλαβε ότι υπάρχει δέσμευση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση των 300 εκατ. ευρώ και η ΚΕΔΕ εμμένει στο αίτημα για 450 εκατ. ευρώ.
Η συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον γεν. διευθυντή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου διατύπωσε επιφυλάξεις για την υλοποίηση της τροπολογίας του υπ. Οικονομικών που επικυρώνει την χρηματοδότηση των 300 εκατ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «φοβάμαι ότι είναι στον αέρα, διότι δεν υπάρχουν ακόμη οι αντίστοιχες δεσμεύσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».
Όπως σημείωσε ο κ. Μουράτογλου σε συνάντηση που είχε η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ με τον γενικό διευθυντή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ο κ. Κοκολιάς τον ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην απένταξη από το ΕΣΠΑ 8.100 έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι πιστώσεις έχουν μεταφερθεί στα μεγάλα οδικά έργα.
Επίσης, ο κ. Κοκολιάς είπε στην ΚΕΔΕ ότι «δεν πρόκειται να πάρετε ΣΑΤΑ για το 2012». Σημειώνεται ότι για να δοθεί η ΣΑΤΑ του 2012, που αφορά 367,5 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να υπάρξει συναπόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.
Επίσης εκκρεμεί η καταβολή πόρων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως σημείωσε ο κ. Μουράτογλου, σύμφωνα με το Μνημόνιο η Ελλάδα θα πάρει 6,2 δισ. ευρώ για την πληρωμή χρεών προς τρίτους και προμηθευτές. Από αυτά, τα 900 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ έχει καταθέσει ως όφειλε κατάλογο με τα χρέη που αφορούν όλους τους δήμους έως τις 31/12/2011. Οι οφειλές θα έπρεπε έως τις 10 Μάιου να έχουν αξιολογηθεί από την τρόικα και να έχει δοθεί προτεραιότητα στις αποπληρωμές, όμως ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.