Το βράδυ της παραμονής των εκλογών θα εμφανιστεί για μία ακόμη φορά η πιο εντυπωσιακή πανσέληνος. Οι επιστήμονες βέβαια δεν θεωρούν το φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο διότι αυτό εμφανίζεται κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 400 μέρες. Η προηγούμενη άλλωστε εμφάνιση της «σούπερ Σελήνης» έγινε στις 19 Μαρτίου 2011.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Δ. Σιμόπουλος επεσήμανε στο «Έθνος» ότι όταν ο δορυφόρος της Γης πλησιάζει σε τόσο μικρή απόσταση , η Σελήνη φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερη και κατά 30% πιο λαμπερή.

«Το γεγονός του περιγείου δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη, αφού στον ορίζοντα η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη στον ορίζοντα απ’ ότι όταν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό».

Υπάρχουν και οι προλήψεις

Παραδοσιακά το γεμάτο φεγγάρι συνδέεται με ταραχές, κοινωνικές εξεγέρσεις, έξαρση της βίας και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Οι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί εδώ και χιλιετίες σε διάφορα μέρη του κόσμου αποδίδουν στην Πανσέληνο την έξαρση της τρέλας. Από αυτήν προέρχεται και η λέξη «σεληνιασμός» που δεν είναι τίποτα άλλο από την κρίση επιληψίας.

Όπως επισημαίνει πάντως ο κ. Σιμόπουλος στην εφημερίδα, όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από δοξασίες οι οποίες δεν έχουν επιστημονική βάση. «Στατιστικές μελέτες που έγιναν επανειλημμένα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση με τη συμπεριφορά του ανθρώπου και την Πανσέληνο».