Από μικρός ήθελε να μάθει φλογέρα. Όμως, η μητέρα του πίστεψε ότι πρόκειται για ένα παιδικό καπρίτσιο και έτσι τον έστειλε να μάθει κιθάρα.

Και ίσως να είχε δίκιο αφού εκείνος δεν έμαθε ποτέ φλογέρα. Κιθάρα διδάχθηκε στο Ελληνικό Ωδείο, στην τάξη του Χαράλαμπου Εκμετζόγλου, από τον Παναγιώτη Ιωάννου.

Το 1986 πήγε στο Ηράκλειο της Κρήτης για να σπουδάσει μαθηματικά. Πήρε το πτυχίο του έξι χρόνια αργότερα και το έκανε κορνίζα στο σαλόνι του.

Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το 1993 αποφάσισε να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό κύκλο μαθημάτων φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου. Ώσπου ο κύκλος των σπουδών του έκλεισε το 1995.

Και άρχισε την καριέρα του στη μουσική με πρώτη του δισκογραφική παρουσία στους «Χαϊνηδες». Είχαν βγάλει μαζί το πρώτο τους ομώνυμο δίσκο το 1991. Όμως, τέσσερα χρόνια αργότερα ηχογράφησε την πρώτη προσωπική του δουλειά με τίτλο «Παραμύθι με λυπημένο τέλος» σε παραγωγή Μάνου Ξυδούς και στίχους και μουσική υπέγραψε και εκείνος και συμμετείχαν σε δύο τραγούδια οι Πυξ Λαξ.

Ακολούθησε ένα διάστημα συνεργασιών και έτσι πήρε μέρος σε διάφορες συναυλίες, τραγούδησε στο «Χάραμα» με τη Δήμητρα Γαλάνη, συνεργάστηκε με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.ά.

Παράλληλα συνέχιζε να φτιάχνει καινούργια τραγούδια και το 1998 ηχογράφησε τη δεύτερη δουλειά του με τίτλο «Κακές συνήθειες» και ένα τραγούδι ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Το χειμώνα του 1999 τραγούδησε μαζί με τον αείμνηστο Δημήτρη Μητροπάνο και το επόμενο καλοκαίρι οργάνωσε τα γήπεδα της επικράτειας μαζί με τον Β. Παπακωνσταντίνου.

Τον Απρίλιο του 2001 κυκλοφόρησε τον τρίτο του δίσκο με τίτλο «Βυθισμένες Άγκυρες» και ο επόμενος χειμώνας τον βρήκε στη Σφεντόνα και στη συνέχεια ταξίδεψε σε Ελλάδα και Κύπρο. Τον Οκτώβρη του 2003 κυκλοφόρησε την τέταρτη δουλειά του με τη συμμετοχή του Σωκράτη Μάλαμα.

Στις αρχές του Νοέμβρη του 2005 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Έχουν περάσει χρόνοι δέκα», μία ζωντανή ηχογράφηση στο θέατρο Βράχων με τη συμμετοχή των Βαγγέλη Γερμανού, Χρήστου Θηβαίου, Δημήτρη Μητροπάνου κ.ά. και το 2006 το υλικό της συναυλίας βγήκε σε ειδική έκδοση με DVD. Το Δεκέμβρη του 2007 βγήκε ο έκτος δίσκος του και σε αυτόν ερμήνευσε για πρώτη φορά τραγούδια – δώρα φίλων του (Γ. Ανδρέου, Κώστα Λειβαδά και Στέλιου Γαργάλα. Το 2009 συνεργάστηκε με το Θάνο Μικρούτσικο.

Σήμερα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, όπως λέει στο newsbeast.gr, μαζί με τον Οδυσσέα Ιωάννου κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Ξένοι σ’ έναν τόπο που αλλάζει». Στο δίσκο συμμετέχουν ερμηνευτικά οι Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαρία Παπαγεωργίου και Μιρέλα Πάχου ενώ ένα τραγούδι είναι σε μουσική του Θύμιου Παπαδόπουλου σε στίχους του πρωτοεμφανιζόμενου Αλέκου Λούντζη ενώ σε ένα ακόμη τραγούδι οι στίχοι είναι δικοί του.

«Μπορεί να νιώθω κι εγώ, όπως άλλωστε και πολλοί έλληνες πολίτες, θυμό αλλά δε θέλαμε να κάνουμε ένα θυμωμένο δίσκο. Στόχος μας ήταν μία δουλειά λίγο πιο χαμηλών τόνων που να μείνει στο πέρασμα των χρόνων», αναφέρει. Και προσθέτει: «Όταν κάποιος νιώθει ξένος στον τόπο του δεν μπορεί παρά να φτάσει κάποια στιγμή ώστε αυτό το συναίσθημα να το εκφράσει. Γι’ αυτό κι εγώ δεν αισθάνομαι και πολύ ντόπιος. Νιώθω ότι το κράτος μας κάνει να νιώθουμε όλο και πιο ξένοι».

Ο τραγουδοποιός πάντως δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια στην ερώτηση αν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση. Γι’ αυτό αρκείται να πει: «το ερώτημα είναι ως προς τι θα αλλάξει… Ως προς το καλύτερο δηλαδή ή ως προς το χειρότερο;», διερωτάται.

Αυτή την περίοδο ο Μίλτος Πασχαλίδης εμφανίζεται στην Πύλη Αξιού στη Θεσσαλονίκη και θα βρίσκεται εκεί μέχρι το Σάββατο, οπότε και τελειώνουν οι εμφανίσεις. Στη συνέχεια προγραμματίζει καλοκαιρινές περιοδείες σε όλη την Ελλάδα μαζί με τον Σάκη Μπουλά, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και άλλους. Και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχει, θέλει να τον περνά με την 3,5 ετών κόρη του, Ευγενία.

Παρά την επιτυχία του όμως δε θέλει να συμβουλεύει τους νέους για το τι θα κάνουν στη ζωή τους, ακόμη και όταν αφορά τη μουσική η απάντηση. «Είμαι απολύτως αναρμόδιος να συμβουλεύσω τον οποιονδήποτε. Μόνο όταν κάποιος αγαπάει αυτό που θέλει να κάνει, πρέπει να το ακολουθήσει αλλά και πάλι η απάντηση εξαρτάται καθαρά από εκείνον».

Αυτή την περίοδο ο Μίλτος Πασχαλίδης ετοιμάζει και το δεύτερο του βίβλιο που θα τιτλοφορείται «Επόπτης» και το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει ή μέσα στο καλοκαίρι ή από τον Σεπτέμβρη. «Πρόκειται για μια ιστορία που διατρέχει την εικοσαετία της ζωής ενός φοιτητή», αναφέρει.

Και τονίζει, λόγω προεκλογικής περιόδου, ότι πρέπει όλοι οι πολίτες να ψηφίσουν. «Πρέπει όλοι να ψηφίσουμε. Με την αποχή θα κάνουμε το χατίρι σε αυτούς που μας κατέστρεψαν ενώ όταν πάμε και ρίξουμε την ψήφο μας θα τους τιμωρήσουμε», λέει και καταλήγει στο ότι κι εκείνος έχει γίνει θύμα της κρίσης, όπως άλλωστε και όλοι πολίτες.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».