Οκτώ βιβλιοθήκες στην κεντρική Μακεδονία θα περάσουν από μια διαδικασία «μεταμόρφωσης» προκειμένου να αποτελέσουν πόλο έλξης, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και να φέρουν το παιδί κοντά στο βιβλίο, προκαλώντας την περιέργεια και τη φαντασία του.
Πρόκειται για το πρόγραμμα ενίσχυσης των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών που υλοποιεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library και χρηματοδοτεί το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η εταιρεία σε συνεργασία με τις αντιδημαρχίες Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς έχει θέσει ως αρχικό στόχο μέχρι το Σεπτέμβριο, την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υλικοτεχνικών υποδομών τεσσάρων βιβλιοθηκών στο δήμο Θεσσαλονίκης (Περιφερειακή βιβλιοθήκη Χαριλάου, Παιδικές βιβλιοθήκες ‘Ανω Πόλης, Ξηροκρήνης και Ορέστου), δύο βιβλιοθηκών στην Καλαμαριά (Δανιηλίδειος βιβλιοθήκη και παιδική βιβλιοθήκη Καραμπουρνάκι), τη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Σερρών και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς.
Ο διευθυντής της δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, η οποία βραβεύτηκε το 2010 με το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ύψους 1 εκατ. δολαρίων, Γιάννης Τριχόπουλος και διευθυντής του Future Library, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία των ανθρώπων, να υπάρξει συνεργασία με τις δημιουργικές ομάδες της πόλης, να ενωθούν τα άτομα της γειτονιάς και οι βιβλιοθήκες να αποτελέσουν σημείο αναφοράς. «Δεν πρέπει στις δύσκολες εποχές που ζούμε να στερήσουμε από τους ανθρώπους την ελπίδα. Αντιθέτως είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε τα πιο δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ.Τριχόπουλος.
«Δε θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά αποθήκες βιβλίων αλλά σύγχρονες βιβλιοθήκες που να αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας και να συμπορεύονται με τις εξελίξεις» συμπλήρωσε.
Ζωτικής σημασίας για την κοινωνία χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας την επαφή των παιδιών με τα βιβλία. «Εμείς ως δήμος ήδη έχουμε μπει σε μια διαδικασία αναμόρφωσης των βιβλιοθηκών. Ελπίζουμε ότι με το πρόγραμμα αυτό, θα αποκτήσουμε μια άυλη προίκα, με την εκπαίδευση του προσωπικού και τις νέες ιδέες, που δεν μετριέται με αριθμούς και είναι ίσως το πιο σημαντικό» υπογράμμισε.
Με μεγάλη διάθεση αναμένει και ο δήμος Καλαμαριάς τις αλλαγές. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού του δήμου, Νίκο Ζαχαριάδη, γίνεται ήδη στις παιδικές βιβλιοθήκες μεγάλη προσπάθεια να προσελκύσουν τα παιδιά και υλοποιούνται αρκετά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Στόχος του δήμου, μάλιστα, είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα του Future Library και στις υπόλοιπες βιβλιοθήκες.