Στη σκοπιά θα περάσεις πολλές ώρες. Πολλές! Πολλές και βαρετές. Ευτυχώς πια δεν θα είσαι μόνος, θα σου κάνει παρέα ο έτερος «σκοπάνθρωπος», κι έτσι περνάνε κομματάκι ευκολότερα οι ώρες (λέμε τώρα)…

Να λοιπόν ποια είναι τα καθήκοντα του σκοπού, για να έχεις μια ιδέα. Γιατί να έχεις ιδέα; Γιατί βλέπεις η σκοπιά είναι από τα σημαντικότερα στρατιωτικά καθήκοντα και τα παραπτώματα τιμωρούνται αυστηρά. Δύσκολο να τη γλιτώσεις αν την κάνεις την «κουτουράδα» σου (και σε πιάσουν φυσικά).

Ο σκοπός λοιπόν (τυπικά και με τον νόμο):

-Επιτηρεί και ελέγχει τον τομέα του και δεν απομακρύνεται από τη σκοπιά του παραπάνω από 30 μέτρα. Εννοείται πως δεν την εγκαταλείπει ποτέ.

-Τηρεί στάση στρατιωτική (όχι, η ξάπλα δεν εντάσσεται στην κατηγορία).

-Αποδίδει τον χαιρετισμό που προβλέπεται στους ανωτέρους του (χαιρετούρες συνέχεια δηλαδή).

-Φροντίζει να είναι ο χώρος ευθύνης του καθαρός και να μην υπάρχουν φθορές.

-Δεν δέχεται να αντικατασταθεί από κανέναν (ούτε αφήνει κανέναν «στο πόδι του»), παρά μόνο παρουσία του δεκανέα αλλαγής ή του αρχιφύλακα.

-Προστατεύει κάθε άτομο του οποίου απειλείται η ασφάλεια, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τη θέση του. Είπαμε, τη θέση σου δεν την αφήνεις ποτέ, παρά μόνο μετά από άδεια του δεκανέα αλλαγής ή του αρχιφύλακα.

-Κάνει έλεγχο και αναγνώριση σε όλους ανεξαιρέτως που κινούνται μέσα στον τομέα ευθύνης του.

-Απαγορεύει να εισέλθει ή να εξέλθει οποιοσδήποτε από το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου (οι περίφημες «μαντραπήδες» δηλαδή).

-Δεν αφήνει ποτέ το όπλο του, ούτε ακόμα και μέσα στη σκοπιά.

-Δεν δέχεται εντολές από άλλους, παρά μόνο όταν είναι παρών ο αρχιφύλακας.

-Τα πυρομαχικά παραμένουν πάντα μέσα στις φυσιγγιοθήκες του. Το όπλο θα το γεμίσει μόνο αν λάβει ρητή διαταγή από επικεφαλής αξιωματικό (που σημαίνει ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι).

-Το σημαντικότερο: Δεν ξεχνά ότι οι συνάδελφοί του κοιμούνται ήσυχοι γιατί ξενυχτά αυτός (κάτι που σημαίνει ότι δεν τραγουδάς επειδή σου ήρθε κέφι).

Περισσότερες ειδήσεις για τον άντρα στο delamagen.gr